Ruska kompanija Rosatom nudi razna rešenja

Afričke zemlje zainteresovane za nuklearnu energiju

SvetU fokusu

24.7.2023 09:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Afričke zemlje zainteresovane za nuklearnu energiju Afričke zemlje zainteresovane za nuklearnu energiju
Afričke zemlje pokazuju veliko interesovanje za nuklearnu energiju, saopštio je generalni direktor ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, Aleksej Lihačov. Prema njegovim rečima, ruska... Afričke zemlje zainteresovane za nuklearnu energiju

Afričke zemlje pokazuju veliko interesovanje za nuklearnu energiju, saopštio je generalni direktor ruske kompanije za nuklearnu energiju Rosatom, Aleksej Lihačov.

Prema njegovim rečima, ruska kompanija afričkim zemljama nudi projekte tehnološkog suvereniteta, piše Mina.

Predlažemo projekte tehnološkog suvereniteta koji se odnose na ceo lanac kompetencija – od obuke kadra do otvaranja preduzeća na teritoriji afričkog kontinenta i uključivanja naših afričkih partnera u tehnološke lance koje stvaramo u Rusiji ili u drugim prijateljskim zemljama“, rekao je Lihačov.

Rosatom nudi afričkim zemljama razna rešenja u sferi nuklearne energetike: ne samo velike stanice, već i male, gde nema razvijen energetski sistem. Ruska kompanija nudi plutajuće stanice onim zemljama koje imaju dugu obalu.

Rosatom nije isključio učešće na transparentnom tenderu za izgradnju nuklearne elektrane u Južnoafričkoj Republici, ako takvu ponudu dobije.

Kompanija je istakla da nuklearna elektrana Koberg uspešno radi u toj republici skoro 40 godina, a republika ima i istraživački reaktor SAFARI-1.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...