AIRBUS ĆE PREŽIVETI KRIZU ALI NE BEZ OTPUŠTANJA Kompanija smanjila proizvodnju aviona za trećinu

EUSvetVesti

27.4.2020 10:43 Autor: Vladimir Jokanović 1

AIRBUS ĆE PREŽIVETI KRIZU ALI NE BEZ OTPUŠTANJA Kompanija smanjila proizvodnju aviona za trećinu AIRBUS ĆE PREŽIVETI KRIZU ALI NE BEZ OTPUŠTANJA Kompanija smanjila proizvodnju aviona za trećinu
Izvršni direktor kompanije Airbus, Žiliem Fori (Guillaume Faury) obavestio je zaposlene da „gotovina curi neviđenom brzinom“ zbog ogromnog negativnog uticaja koji pandemija korona virusa... AIRBUS ĆE PREŽIVETI KRIZU ALI NE BEZ OTPUŠTANJA Kompanija smanjila proizvodnju aviona za trećinu

Izvršni direktor kompanije Airbus, Žiliem Fori (Guillaume Faury) obavestio je zaposlene da „gotovina curi neviđenom brzinom“ zbog ogromnog negativnog uticaja koji pandemija korona virusa ima na čitavu avioindustriju. Kompanija je ranije ovog meseca saopštila da je smanjila proizvodnju aviona za trećinu.

Fori je pismom obavestio 135.000 zaposlenih da se pripreme za potencijalno duboko smanjenje posla i upozorio ih da je u pitanju opstanak kompanije, zbog čega je neophodno hitno reagovanje, navodi BBC pozivajući se na Reuters.

Airbus bi trebalo tokom ove nedelje da predstavi finansijske rezultate za prvi kvartal 2020. godine. Već je poznato da će ti rezultati biti loši, jer su zbog pandemije praktično zaustavljene isporuke novih aviona, a aviokompanije širom sveta bore se za golo preživljavanje.   

Greg Valdron iz specijalizovanog veb portala Flight Global istakao je ogroman uticaj korona pandemije na Airbus i avioindustriju u celini, navodeći da je svaka ranija pretpostavka o toj industriji pala u vodu. „Prognoze za Airbus prešle su sa veoma pozitivnih na negativne. Trenutno nema potrebe za novima avionima“, rekao je Valdron.

Airbus već sprovodi mere državne podrške, koje su obuhvatile 3.000 radnika u Francuskoj, a fabrika je najavila da će smanjiti proizvodnju aviona uskog trupa na 40 komada mesečno. Airbus ima oko 13.500 radnika u Velikoj Britaniji, gde se proizvode avionska krila. Uprkos svim teškoćama Valdron veruje da će Airbus preživeti krizu, ali ne bez značajnih otpuštanja.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...