Islandski avio-prevoznik otkupiće 13 A321XLR aviona od evropskog proizvođača

Airbus i Icelandair potpisali memorandum o razumevanju

BiznisPoslovanjeSvet

7.4.2023 09:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Airbus i Icelandair potpisali memorandum o razumevanju Airbus i Icelandair potpisali memorandum o razumevanju
Avio-prevoznik Icelandair Group potpisao je memorandum o razumevanju sa kompanijom Airbus o otkupu 13 A321XLR letelica sa pravima otkupa za dodatnih 12 mlaznjaka. Isporuke... Airbus i Icelandair potpisali memorandum o razumevanju

Avio-prevoznik Icelandair Group potpisao je memorandum o razumevanju sa kompanijom Airbus o otkupu 13 A321XLR letelica sa pravima otkupa za dodatnih 12 mlaznjaka.

Isporuke aviona trebalo bi da počnu 2029. godine, međutim Icelandair planira da počne da koristi Airbus-ove avione 2025. godine, pa su u toku su pregovori za četiri iznajmljena A321LR za tu svrhu, navodi se u saopštenju. Finansijski uslovi ugovora nisu objavljeni, piše Bloomberg.

Otkupom mlaznjaka kompanije Airbus, Iclelandair će zaključiti zamenu letelica Boeing 757, na kojima se temeljilo njihovo poslovanje od 1990. godine.

“Odlučili smo da sposobni i štedljivi Airbus avioni, A321KSLR i A321LR, postanu naslednici modela Boeng 757, koji se postepeno povlačimo“, rekao je predsednik i izvršni direktor kompanije Icelandair Bogi Nils Bogason.

Novi avioni ne samo da će kompaniji omogućiti da dokazani poslovni model dalje razvija oko transatlantskih letova, “već će i otvoriti mogućnosti za rast ulaskom na nova i uzbudljiva tržišta”.

Airbus je, utrkujući se sa kompanijom Boeing, ostvario značajan uspeh kada su narudžbine aviona u pitanju. Obezbedio je značajne narudžbine u Kini, u kojoj ima značajnu prednost u odnosu na Boeing.

Dve kompanije su podelile profit od 470 aviona koje je Air India naručila u februaru, ali je Boeing uspeo da nadmaši evropskog rivala prošlog meseca, sklopivši ugovor sa kompanijom Japan Airlines i preuzevši porudžbinu vrednu 37 milijardi dolara od saudijske avio-kompanije Riad Air.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...