Potrebno građenje novih kapaciteta za proizvodnju naprednih čipova

Altman traži ulaganje oko sedam biliona dolara u AI industriju

Svet

9.2.2024 09:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Altman traži ulaganje oko sedam biliona dolara u AI industriju Altman traži ulaganje oko sedam biliona dolara u AI industriju
Izvršni direktor OpenAI Sem Altman (Sam Altman) nastoji da privuče bilione dolara od investitora u industriju veštačke inteligencije, uključujući vladu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako... Altman traži ulaganje oko sedam biliona dolara u AI industriju

Izvršni direktor OpenAI Sem Altman (Sam Altman) nastoji da privuče bilione dolara od investitora u industriju veštačke inteligencije, uključujući vladu Ujedinjenih Arapskih Emirata, kako bi povećao kapacitete čitavog sveta za proizvodnju naprednih čipova koji bi napajali zahtevne AI projekte.

Altmanova „divlje ambiciozna tehnološka inicijativa“ mogla bi da zahteva prikupljanje čak sedam biliona dolara, izvestio je Wall Street Journal.

Kao deo svog predloga investitorima, Altman je predložio izgradnju desetina pogona za proizvodnju čipova vodećih kompanija na tržištu, kao što je Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), rekli su poverljivi izvori.

Planovi imaju za cilj da reše prepreke rastu OpenAI, uključujući i nedostatak čipova koji pokreću AI modele kao što je ChatGPT, prema WSJ, koji je opisao da su sume koje se traže „neverovatno velike po standardima korporativnog prikupljanja finansijskih sredstava“.

Altmanovi planovi su do sada predviđali da održava sastanke sa visokim zvaničnicima UAE, rukovodiocima TSMC-a, američkom ministarkom trgovine Đinom Rajmondo (Gina Raimondo) i glavnim izvršnim direktorom SoftBank Masajošijem Sonom, navodi se u izveštaju.

Iako su brojne zemlje najavile planove za podršku domaćoj proizvodnji poluprovodnika, globalnom snabdevanjem i dalje dominira nekolicina firmi, uključujući TSMC i američku kompaniju NVIDIA.  

WSJ je citirao portparola OpenAI-a koji je rekao da je imao „produktivne rasprave o povećanju globalne infrastrukture i lanaca snabdevanja“ i da će kasnije podeliti više detalja.

Na čelu OpenAI-a, Altman je postao jedno od najprepoznatljivijih lica u rastućem polju veštačke inteligencije. U novembru, 38-godišnji preduzetnik je otpušten iz startapa čiji je suosnivač, da bi nekoliko dana kasnije bio vraćen na svoju poziciju nakon protesta zaposlenih i investitora.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...