Zbog potencijalnog kršenja zakona o digitalnim tržištima

Apple, Meta i Alphabet pod novom velikom istragom EU

Svet

26.3.2024 11:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Apple, Meta i Alphabet pod novom velikom istragom EU Apple, Meta i Alphabet pod novom velikom istragom EU
Evropska unija (EU) najavila je istrage protiv nekih od najvećih tehnoloških kompanija u svetu zbog nekonkurentnih praksi. Meta, Apple i Alphabet/Google istražuju se zbog... Apple, Meta i Alphabet pod novom velikom istragom EU


Evropska unija (EU) najavila je istrage protiv nekih od najvećih tehnoloških kompanija u svetu zbog nekonkurentnih praksi.

Meta, Apple i Alphabet/Google istražuju se zbog potencijalnih kršenja Zakona o digitalnim tržištima (DMA), koji je uveden 2022. godine.

Uporedo, akcije tih firmi pale su u trgovanju nakon ovih najava. Tri kompanije su do zatvaranja tržišta u ponedeljak smanjile ukupnu tržišnu kapitalizaciju za 45 milijardi dolara, piše Mina. Apple je pretrpeo najveći udarac, izgubivši 22 milijarde dolara. Meta je izgubila 16 milijardi, a Alphabet sedam milijardi dolara u jednom danu.

Ako se utvrdi da su prekršile pravila, pomenute kompanije se mogu suočiti sa ogromnim kaznama do deset odsto svog godišnjeg prometa. Šefica EU za borbu protiv monopola Margret Vestager (Margrethe Vestager) najavila je otvaranje istrage.

Samo šest kompanija ima obaveze prema DMA, ali su to ujedno i najveće svetske tehnološke firme: Alphabet, Apple, Meta, Amazon, Microsoft i ByteDance. Nijedna od firmi nema sedište u Evropi, jer ih je pet u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), a ByteDance u Pekingu.

Istraga dolazi tri sedmice nakon što je EU kaznila Apple sa 1,8 milijardi evra zbog kršenja zakona o konkurenciji zbog striminga muzike.

U međuvremenu, SAD su optužile Apple da monopolizuje tržište pametnih telefona u značajnoj tužbi protiv tehnološkog giganta koji je pokrenut prošle sedmice. Portparol Applea kazao je da će se kompanija konstruktivno uključiti u istragu i da su u njoj uvereni da je njihov plan u skladu sa Zakonom o digitalnim tržištima.

Oni su dodali da su njihovi timovi uspostavili različite mehanizme za usklađivanje sa značajnim zakonodavstvom EU, kao i zaštitu privatnosti i sigurnosti za korisnike EU.

U međuvremenu, portparol kompanije Meta je rekao da je upotreba pretplate kao zamena reklamiranja “dobro uspostavljen poslovni model u mnogim industrijama”.

  • SHALIMAR

    26.3.2024 #1 Author

    Bas su se okomili na njih,bas me zanima kako ce se zavrsiti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...