U cilju očuvanja preostalih dolarskih rezervi u zemlji

Argentina robu iz Kine počinje da plaća juanima

SvetU fokusu

27.4.2023 08:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Argentina robu iz Kine počinje da plaća juanima Argentina robu iz Kine počinje da plaća juanima
Argentina će početi da plaća uvoz iz Kine u juanima, a ne u američkim dolarima, objavila je vlada u sredu, što je mera koja... Argentina robu iz Kine počinje da plaća juanima

Argentina će početi da plaća uvoz iz Kine u juanima, a ne u američkim dolarima, objavila je vlada u sredu, što je mera koja ima za cilj da očuva opadajuće dolarske rezerve zemlje.

Argentinska vlada ima za cilj u aprilu da plati oko milijardu dolara kineskog uvoza u juanima, a nakon toga će oko 790 miliona dolara mesečnog uvoza biti plaćan juanima.

Ovaj potez ima za cilj da ublaži odliv dolara, rekao je argentinski ministar ekonomije Serhio Masa (Sergio Massa) nakon sastanka sa kineskim ambasadorom Zu Ksaolijem, kao i sa kompanijama iz različitih sektora, piše Reuters.

Odluka je doneta u trenutku kada se južnoamerička nacija bori sa kritičnim nivoom svojih dolarskih rezervi usred oštrog pada izvoza poljoprivrednih proizvoda izazvanog istorijskom sušom, kao i zbog političke neizvesnosti uoči izbora ove godine.

U novembru prošle godine, Argentina je proširila valutni svop sa Kinom za pet milijardi dolara, nastojeći da ojača međunarodne rezerve Argentine.

Sporazum će omogućiti Argentini da „radi na mogućnosti“ da unapredi stopu uvoza, dodao je Masa, pri čemu će nalozi za uvoz u juanima biti odobreni za 90 dana, a ne za standardnih 180 dana.

  • Vale

    14.5.2023 #1 Author

    Ojacace se medjunarodne rezerve Argentine

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...