Lokalni protivnici usporavaju izgadnju megagrada

Bivši trgovac banke Goldman Sachs stoji iza stambenog projekta za bogataše

InvesticijeLifestyleLuksuzNekretnineSvet

28.8.2023 14:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Bivši trgovac banke Goldman Sachs stoji iza stambenog projekta za bogataše Bivši trgovac banke Goldman Sachs stoji iza stambenog projekta za bogataše
Misterija oko pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u novi zeleni grad u Kaliforniji konačno se razotkriva. Potencijalni „megagrad“ je zamisao početnika u građevinskoj industriji, uz podršku... Bivši trgovac banke Goldman Sachs stoji iza stambenog projekta za bogataše

Misterija oko pretvaranja poljoprivrednog zemljišta u novi zeleni grad u Kaliforniji konačno se razotkriva. Potencijalni „megagrad“ je zamisao početnika u građevinskoj industriji, uz podršku nekih od najistaknutijih imena Silikonske doline.

Ali uprkos teškoćama koje stoje iza projekta, „grad” je već bio upleten u pravne sukobe i dočekan je sa sumnjom suseda u okrugu Solano, oko 80 km severoistočno od San Franciska.

The New York Times je izvestio da je više od 100 neobjašnjivih kupovina zemljišta od strane pravnog lica zvanog Flannery Associates izvršio Jan Šramek (Jan Sramek), 36-godišnji bivši trgovac banke Goldman Sachs, podržan sa 800 miliona dolara od nekih od najvećih investitora u tehnološkoj industriji, piše Bloomberg.

To uključuje bivšeg predsednika kompanije Sequoia Capital Majka Morica (Mike Moritz), suosnivača platforme LinkedIn Rida Hofmana (Reid Hoffmana), Marka Andreesena (Marc Andreessen) i Krisa Dikona (Chrisa Dikona), Loren Pauel Džobs (Laurene Powell Jobs) i druge.

Šramek nije odgovorio na zahteve za komentar. Predstavnici investitora, uključujući Andreesena i Dikona, ili su odbili da komentarišu ili nisu odgovorili na zahteve.

„Ponosni smo što smo partner na projektu koji ima za cilj da stanovnicima okruga Solano pruži pristup dobro plaćenim poslovima, pristupačnom stanovanju, čistoj energiji, održivoj infrastrukturi, otvorenom prostoru i zdravoj životnoj sredini“, rekao je Brajan Broka (Brian Brokaw), portparol firme Flannery, navodi se u saopštenju koje je poslato e-poštom.

„Uzbuđeni smo što ćemo početi da radimo sa stanovnicima i izabranim zvaničnicima“, rekao je on, dodajući da će kompanija početi sa sastancima početkom sledeće nedelje.

Foto: Freepik.com

Nije prvi put da je grupa bogatih odlučila da podigne grad u sopstvenoj viziji.

Ilon Mask (Elon Musk), najbogatija osoba na svetu sa procenjenom neto vrednošću bogatstva od 221 milijardu dolara prema indeksu milijardera portala Bloomberg, kupuje zemljište istočno od Ostina u Teksasu, kako bi izgradio grad za zaposlene u kompanijama Tesla, SpaceX i Boring Co.

Milijarder i vlasnik brenda Victoria’s Secret Les Veksner (Les Wexner) izgradio je Nju Albani od male zajednice izvan Kolumba u jednu od najprestižnijih adresa u državi. A Lari Elison (Larry Ellison), četvrta najbogatija osoba na svetu sa bogatstvom od 129 milijardi dolara, kupio je 98 odsto ostrva Lanai i pretvorio ga u raj za superbogate.

Sada, u Kaliforniji, Flannery dolazi pod lupu nakon četvorogodišnjeg pohoda tokom kojeg je preuzimao parcelu za parcelom poljoprivrednog zemljišta, često po cenama iznad tržišnih.

Prema evidenciji podnesenoj u kancelariji državnog sekretara Kalifornije, Flannery je svoje poslovanje naveo kao poljoprivredu i osnovan je kao društvo sa ograničenom odgovornošću u Delaveru. Ranije ove godine, u izveštajima lokalnih medija navedeno je da je Flannery stekao ukupno 52.000 hektara, što ga čini najvećim pojedinačnim zemljoposednikom u okrugu Solano.

Meštani na straži

Flannery je uzvratio udarac u maju kada je podneo tužbu protiv grupe lokalnih zemljoposednika, navodeći da su bili u dosluhu da bi odredili cene i prevarili kompaniju, dok je pokušavala da kupi imovinu. Kao deo tužbe, Flannery je otkrio da kupuje pašnjake u okrugu Solano od 2018. godine, kumulativno potrošivši više od 800 miliona dolara.

U tužbi, Flannery je tvrdio da su neki od „zaverenika“ platili između 470 i 2.800 američkih dolara po hektaru za svoju imovinu, ali nisu bili zadovoljni kada je Flannery ponudio 15.000 dolara po hektaru. Umesto toga, „oni su se suprotstavili ponudama firme Flannery zahtevajući još veća plaćanja“, navodi se u žalbi.

Advokati vlasnika zemljišta žele da se slučaj odbaci, tvrdeći da se savezni antimonopolski zakon ne primenjuje na prodaju nekretnina pojedinačnih vlasnika zemljišta.

Među onima koji su uznemireni je američki predstavnik Džon Garamendi (John Garamendi), demokrata čiji kongresni okrug uključuje vazduhoplovnu bazu Travis, koja je skoro opkoljena parcelama u vlasništvu firme Flannery.

Garamendi je zatražio od Ministarstva finansija, FBI-a i Vazduhoplovstva SAD da istraže da li je kupac povezan sa kineskom kompanijom koja je 2022. pokušala da kupi zemljište izvan vazdušne baze Grand Forks u Severnoj Dakoti. Ta prodaja je odbijena, nakon što je Vazduhoplovstvo smatralo da je kompanija pretnja nacionalnoj bezbednosti.

Foto: Freepik.com / Oleksandr Ryzhkov

Prošle nedelje, Garamendi je rekao da su njegovu kancelariju kontaktirali stanovnici okruga Solano, koji su dobili anketu putem SMS poruka i telefonom, tražeći njihovo mišljenje o razvoju „novog grada sa desetinama hiljada novih domova, velikom farmom solarne energije, voćnjacima sa preko milion novih stabala i preko deset hiljada hektara novih parkova i otvorenog prostora”.

U intervjuu on je rekao da složeni proces zoniranja i razvoja u Kaliforniji čini malo verovatnim da će firma Flannery moći da usvoji inicijativu koju podržavaju glasači potrebnu prema državnom zakonu za izgradnju hiljada stambenih jedinica, puteva, sanitarne vode i druge infrastrukture na zemljištu koje se trenutno koristi za poljoprivredu i energiju vetra.

„Bilo ko razuman ne bi proveo četiri godine tajno kupujući zemlju i u isto vreme tužeći lokalne zemljoposednike“, rekao je on. „Korisnije bi bilo da su četiri godine razmišljali o interesima lokalne zajednice kako bi razvili predlog koji je od koristi za okrug i državu.”

Taj neko je sada otkriven kao Šramek. Na početku svoje karijere, Financial News, britanska publikacija koja pokriva finansije i bankarstvo, proglasila ga je „zvezdom u usponu“. Tada je imao samo 22 godine, bio je trgovac u banci Goldman Sachs. Šrqmek je bio najmlađa osoba na listi, prema tadašnjim izveštajima.

On je i koautor knjige pod nazivom Racing Toward Excellence, koja je nazvana „sažet, pristupačan priručnik o tome kako da se uradi više“. U knjizi Šrqmek je citirao rečenicu spisateljice Ajn Rend (Ayn Rand) kao rečenicu koju je želeo da uputi „mlađem sebi“: „Nije pitanje ko će mi dozvoliti; ko će me zaustaviti?“

Stanovnici okruga Solano, možda, imaju odgovor za njega.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...