Cilj je čvršća ekonomska saradnja dve zemlje

Brazil i Argentina najavljuju zajedničku valutu

BankeSvetU fokusu

24.1.2023 08:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Brazil i Argentina najavljuju zajedničku valutu Brazil i Argentina najavljuju zajedničku valutu
Brazilski i argentinski predsednici Luiz Inacio Lula da Silva (Luiz Inácio Lula da Silva) i Alberto Fernandez (Alberto Ángel Fernández) u zajedničkoj izjavi su... Brazil i Argentina najavljuju zajedničku valutu

Brazilski i argentinski predsednici Luiz Inacio Lula da Silva (Luiz Inácio Lula da Silva) i Alberto Fernandez (Alberto Ángel Fernández) u zajedničkoj izjavi su objavili da te dve najveće južnoameričke države rade na što čvršćoj ekonomskoj povezanosti, koja bi uključivala i uvođenje zajedničke valute.

Taj projekat bi inicijalno bio bilateralan, ali ideja je da inicijativa vremenom obuhvati i ostale latinoameričke države.

“Namera nam je da uklonimo barijere koje sprečavaju našu razmenu, da pojednostavimo i modernizujemo pravila i podstaknemo korišćenje lokalne valute. Takođe smo odlučili da unapredimo razgovore oko uvođenja zajedničke južnoameričke valute koja bi mogla da se koristi kako u finansijskom tako i u komercijalnom sektoru, a time bi se smanjili troškovi kao i naša spoljna ranjivost”, stoji u objavi koju prenosi Kamatica.

Tokom ove nedelje u Buenos Airesu će se održati sastanak na kojem će se raspravljati kako bi nova valuta, za koju se predlaže naziv “sur” (jug), ojačala regionalno tržište i umanjila zavisnost od američkog dolara.

Razgovori Brazila i Argentine oko uvođenja zajedničke valute vodili su se i 2019. godine, ali tada je tu ideju odbacila Brazilska centralna banka.

 • TATJANA

  26.1.2023 #1 Author

  Dobre ideje daju dobre rezultate uglavnom

  Odgovori

 • LAV

  26.11.2023 #2 Author

  Nove vlasti, nove ideje a pitanje da li ce im to doneti neki ekonomski boljitak.

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...