svetski bankari u Davosu upozoravaju

Smirivanje visoke inflacije bilo bi teško bez „bolnih“ ekonomskih poteza

Svet

20.1.2023 12:04 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Smirivanje visoke inflacije bilo bi teško bez „bolnih“ ekonomskih poteza Smirivanje visoke inflacije bilo bi teško bez „bolnih“ ekonomskih poteza
Kreatori monetarne politike i vodeći akademici nastavili su da šalju poruke o kamatnim stopama dok su svetski i poslovni lideri postali optimističniji u pogledu... Smirivanje visoke inflacije bilo bi teško bez „bolnih“ ekonomskih poteza

Kreatori monetarne politike i vodeći akademici nastavili su da šalju poruke o kamatnim stopama dok su svetski i poslovni lideri postali optimističniji u pogledu ekonomskih izgleda u 2023. godini.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, predsednik Švajcarske nacionalne banke Tomas Džordan (Thomas Jordan), upozorio je da bi vraćanje inflacije sa „previše visokih“ nivoa moglo biti teško bez značajnih ekonomskih bolnih poteza.

„Ne potcenjujte efekte drugog kruga inflacije, jer firme više ne oklevaju da podignu cene i to je signal da neće biti lako vratiti inflaciju na dva odsto”, istakao je Džordan i dodao da se nada da bi smanjenje inflacije moglo da se uradi sa „ograničenim ekonomskim efektima“, bez ikakvih garancija, prenosi Financial Times.

Bivši ministar finansija Sjedinjenih Američkih Država Lari Simers (Larry Summers) koji sada radi na Harvardu ne smatra više da su očekivanja tržišta od kretanja kamatnih stopa pogrešna, ali misli da su stope završile više nego što su finansijska tržišta očekivala.

On je dodao da bi bila „ozbiljna greška“ za centralne banke ili vlade da podignu ciljanu inflaciju sa nivoa od dva odsto, kao što su preporučili neki ekonomisti, uključujući bivšeg glavnog ekonomistu MMF-a Olivijea Blanšara (Olivier Blanchard).

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    Ekonomdki ixgledi u ovoj godini ce biti jos gori…

    Odgovori

  • kaćica

    22.1.2023 #2 Author

    Ne moze se inflacija lako smiriti

    Odgovori

  • ZVE84

    22.1.2023 #3 Author

    A čime smo mi to ugroženi?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...