Politika u Davosu zasenila ekonomske teme

Zelenski poziva na brže slanje oružja, Tunberg se sastaje sa Birolom  

Svet

19.1.2023 10:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Zelenski poziva na brže slanje oružja, Tunberg se sastaje sa Birolom   Zelenski poziva na brže slanje oružja, Tunberg se sastaje sa Birolom  
Završetak jučerašnjeg programa na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu obeležio je ukrajinski predsednik Volodimri Zelenski, koji se okupljenima obratio putem video-linka. „Svet danas ne... Zelenski poziva na brže slanje oružja, Tunberg se sastaje sa Birolom  

Završetak jučerašnjeg programa na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu obeležio je ukrajinski predsednik Volodimri Zelenski, koji se okupljenima obratio putem video-linka.

„Svet danas ne sme da okleva. Mora da deluje brže od Rusije”, istakao je ukrajinski predsednik, naglasivši da snabdevanje Ukrajine tenkovima i sistemima protivvazdušne odbrane mora da nadmaši sledeće ruske raketne napade.

Rekao je da se poslednji put obratio forumu pre tri godine, kada se svet borio protiv pandemije korona virusa. „Za tri godine ćemo u Davosu razgovarati o nekim novim izazovima i pretnjama. To znači da ćemo uspeti da prevaziđemo sadašnju pretnju“, izjavio je Zelenski.

Prvi sastanci tokom četvrtog dana ovogodišnjeg skupa u Davosu doneli su nove vesti. Reuters je jutros preneo da je izvršni direktor kompanije Uber Dara Kosrovšahi (Dara Khosrovshahi) izjavio kako ovaj pružalac usluga auto-prevoza za sada ne planira veća otpuštanja.

Uber je mesecima izrađivao planove za smanjivanje troškova, a Kosrovšahi je istakao kako su prve najave o rezovima podstakle pojedine medije da najave veliki broj otpuštanja, uprkos nastojanjima menadžmenta. To se, ipak, neće dogoditi u sadašnjim okolnostima, rekao je direktor Ubera.

U prvom delu današnjeg programa svetske medije svakako najviše interesuje susret direktora Svetske agencije za energetiku (IEA) Fatiha Birola sa mladom švedskom aktivistkinjom Gretom Tunberg (Greta Thunberg).

Ovaj sastanak možda neće imati veće posledice niti političku snagu mitinga mnogobrojnih svetskih političara koji su prisutni u Davosu, ali barem na trenutak može da ih zaseni, u svetlu aktuelnih protesta širom Nemačke zbog najavljenog širenja rudnika uglja zbog energetske krize i naglog zaokreta od obećane zelene tranzicije.

A kada je reč o državnicima, na marginama događaja nastavljaju se mnogobrojni bilateralni razgovori.  

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se jutros sa hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. Tokom njihovog razgovora glavna tema bila je “unapređenje ekonomskih odnosa Srbije i Hrvatske”, kako je istaknuto na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije.  

  • GOCA BG

    19.1.2023 #1 Author

    Samo neka se salje oruzje kako traxi Zelenski,pa cemo posledice da snosimo godinama…

    Odgovori

  • TATJANA

    20.1.2023 #2 Author

    Više me zanima odnos sa komšijama, jer je krajnje vreme da se gleda u budućnost i da se izgrade normalni odnosi

    Odgovori

  • MAJALG

    22.1.2023 #3 Author

    Kada kazemo Zelenski mislimo amerika trazi, samo da bi se sto duze nastavio ovaj cirkus koji je poguban po EU tako i za Ukrajinu a i za Rusiju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...