Predsednica Evropske centralne banke poručila učesnicima u davosu

Lagard: Kamate ostaju visoke, nastavljamo borbu sa inflacijom

Svet

19.1.2023 12:42 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Lagard: Kamate ostaju visoke, nastavljamo borbu sa inflacijom Lagard: Kamate ostaju visoke, nastavljamo borbu sa inflacijom
Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde), izjavila je u četvrtak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da se drži odluke da „ostane... Lagard: Kamate ostaju visoke, nastavljamo borbu sa inflacijom

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde), izjavila je u četvrtak na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu da se drži odluke da „ostane kurs“ sa visokim kamatama kako bi se smanjila inflacija.

„Inflacija je, po svemu sudeći, previsoka“, rekla je ona, prenosi Financial Times.

„Postoji odlučnost u ECB da bi trenutno trebalo da ostanemo na tom kursu sa visokim kamatnim stopama sve dok ne budemo na restriktivnoj teritoriji dovoljno dugo da bismo je oborili“, dodala je Lagardova.

Ona je navela da bi tržište rada moglo da zadrži pritisak na cene.

„Tržište rada u Evropi nikada nije bilo tako živo kao sada. Broj nezaposlenih je na dnu u poređenju sa onim što smo imali u poslednjih 20 godina. I stopa učešća koja je takođe važna veoma je visoka i prilično je homogena u celoj zoni evra“, rekla je ona.

Šefica ECB je rekla da je zadovoljna poboljšanim signalima iz ekonomije evrozone.

„Vest je bila mnogo pozitivnija u poslednjih nekoliko nedelja“, rekla je ona i dodala da 2023. neće biti sjajna godina, ali da će biti mnogo bolja nego što se očekivalo“.

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    Nastavljamo sa jos jednom godinom novih poskupljenja svega…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...