Rekapitulacija ovogodišnjeg Svetskog ekonomskog foruma

Od opšte panike do umerenog optimizma

AnalizaSvet

21.1.2023 17:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 12

Od opšte panike do umerenog optimizma Od opšte panike do umerenog optimizma
Globalni lideri i poslovni rukovodioci napustili su u petak Svetski ekonomski forum u Davosu nakon višednevne razmene mišljenja o tome kako će se svet... Od opšte panike do umerenog optimizma

Globalni lideri i poslovni rukovodioci napustili su u petak Svetski ekonomski forum u Davosu nakon višednevne razmene mišljenja o tome kako će se svet baviti svojim najvećim problemima tokom 2023. godine.

Sumorno osećanje propasti kojim je započet skup u Davosu do kraja se pretvorio u oprezni optimizam, a globalni ekonomski izgledi za narednu godinu izgledaju bolje nego što se očekivalo, piše Reuters. Ali tom sentimentu, mora se reći, u najvećoj meri doprinela su izlaganja lidera iz zapadnog dela sveta.

Godišnji samit bio je ispunjen diskusijom o brojnim rizicima, uključujući inflatorne pritiske zbog ponovnog otvaranja Kine i rastućeg duga država u razvoju. Da ne pominjemo da najteži deo za zapadne zemlje tek predstoji – spuštanje inflacije na raniji ciljani nivo od dva odsto.

“Stvari nisu sjajne, ali su mnogo bolje nego što su mogle biti”, zaključio je Danijel Pinto (Daniel Pinto), predsednik upravnog odbora investicione banke JP Morgan i njen glavni operativni direktor, preneo je Reuters.

Za saveznike Ukrajine, Davos je u fokusu ove godine imao udvostručenje naoružanja i finansijske podrške Kijevu za odbranu od Rusije. Međutim, izvan Zapada, strahovi od ekonomskog pada istakli su globalne podele jer su neki delegati podsticali brz povratak za pregovarački sto.

“Ove nedelje, slušajući političare, na neki način sam se iznenadila jer sam stekla utisak da niko zaista ne zna kuda tačno idemo i kakva mogu biti rešenja”, rekla je potpredsednica vlade i ministarka spoljnih poslova Slovenije Tanja Fajon.  

S druge strane, generalni sekretar NATO saveza Jens Stoltenberg naglasio je naizgled paradoksalni stav da “mirno rešenje može biti obezbeđeno samo dopremom veće količine oružja”.

U isto vreme, tri velike trgovinske sile – SAD, EU i Kina – gurale su svoju novu industrijsku politiku. Ostalo je nejasno kako će se ostatak sveta uklopiti u nove trgovinske politike koje štite radnike i redefinišu lance snabdevanja.

“Ovo postaje igralište za bogate zemlje, zar ne? ‘Mi možemo subvencionisati ovo, vi možete subvencionisati ono’ – a šta je sa siromašnim zemljama, koje imaju ograničen fiskalni prostor? One bivaju ostavljene na brisanom prostoru”, upozorio je Raguram Radžan (Raghuram Rajan), bivši guverner Rezervne banke Indije.

  • STRAHINJA

    21.1.2023 #1 Author

    Oprezni optimizam je jedino i sto nam ostaje posle ovih turbulencija na svim nivoima u poslednje 4 godine

    Odgovori

  • TATJANA

    21.1.2023 #2 Author

    Glasam za umereni optimizam

    Odgovori

  • LJUBIŠA

    22.1.2023 #4 Author

    Ovaj samit, sve đavolje društvo.

    Odgovori

  • SUNCOKRET

    22.1.2023 #5 Author

    Činjenica je da veliki mogu da rade sta hoće sa celim svetom i da spretno usmeravaju ekonomiji u dužničko ropstvo većine zemalja sveta.

    Odgovori

  • MADMAX

    22.1.2023 #6 Author

    Na Biznis forumu Kopaonik je uvek max optimizma ovi iz Davosa bi mogli nešto da nuče od nas.

    Odgovori

  • GOCA BG

    22.1.2023 #7 Author

    Bolje i umereni optimizam nego druga krajnost…

    Odgovori

  • kaćica

    22.1.2023 #8 Author

    Uvek treba biti optimista

    Odgovori

  • LIMUN ŽUT

    22.1.2023 #9 Author

    Njima je posao da broje i računaju a nama da u isto ne poverujemo ako nam ne odgovara.

    Odgovori

  • Gaga45

    22.1.2023 #10 Author

    Uvek i treba tako

    Odgovori

  • VILENJAK

    22.1.2023 #11 Author

    Ali pre svega treba biti realan…

    Odgovori

  • Dunja5

    23.1.2023 #12 Author

    Uh, zamimljivo…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...