Bura će trajati do drugog kvartala 2024. godine

Mask upozorava da maržni dug povećava rizik od „masovne panike“ na berzi

BerzaBiznisPoslovanjeSvet

26.12.2022 17:22 Autor: Marija Krsmanović 0

Mask upozorava da maržni dug povećava rizik od „masovne panike“ na berzi Mask upozorava da maržni dug povećava rizik od „masovne panike“ na berzi
Milijarder Ilon Mask (Elon Musk) upozorava protiv odluka koje je on prethodno donosio – zaduživanje na osnovu hartija od vrednosti koje su u nečijem... Mask upozorava da maržni dug povećava rizik od „masovne panike“ na berzi

Milijarder Ilon Mask (Elon Musk) upozorava protiv odluka koje je on prethodno donosio – zaduživanje na osnovu hartija od vrednosti koje su u nečijem vlasništvu. Kako navodi, to dovodi do rizika od nastanka “masovne panike” na berzi.

“Savetovao bih ljudima da na nestabilnom tržištu izbegavaju maržni dug te da, kada je gotovina u pitanju, budu na oprezu”, rekao je Mask na All-In podkastu krajem prošle nedelje, dodajući da bi na tržištu moglo doći do nekih “prilično ekstremnih” situacija.

Ranije u toku godine generalni direktor kompanije Tesla uložio je milijarde dolara sopstvenog novca kako bi otkupio društvenu mrežu Twitter (za 44 milijarde dolara) i preuzeo dugovanja ove kompanije koja iznose oko 13 milijardi dolara, piše Bloomberg.

Prema izveštavanju Bloomberg News-a, Maskovi bankari razmatraju mogućnost da zamene neka od zaduživanja sa visokim kamatnim stopama, koja je on doneo Twitteru, maržnim kreditima osiguranim akcijama iz Tesle, za čiju otplatu on lično odgovara.

Takođe, Mask je uklonio akcije kompanije Tesla u vrednosti od 40 milijardi dolara, što je dovelo do pada vrednosti ovih deonica na dvogodišnji minimum. Nakon poslednje rasprodaje, on je izjavio da više neće prodavati akcije, dodajući da bi ta pauza mogla trajati oko dve godine.

U toku podkasta, Mask je ponovio svoje uverenje da je ekonomija već duboko zagazila u recesiju i da bi njeno usporavanje moglo poprimiti razmere slične onima koje smo videli 2009.

„Moja pretpostavka je da nam predstoji buran period od godinu do godinu i po dana, te da će nam ‘svanuti’ otprilike u drugom kvartalu 2024“, rekao je Mask i dodao da ni ekonomski “bumovi” ni recesije ne traju večno.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...