Sa završne sednice svetskog ekonomskog foruma u Davosu

Predstoji još mnogo izazova pred globalnom ekonomijom

Svet

20.1.2023 14:17 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Predstoji još mnogo izazova pred globalnom ekonomijom Predstoji još mnogo izazova pred globalnom ekonomijom
Vodeći kreatori svetske politike upozorili su u petak u Davosu da predstoji još mnogo izazova sa kojima će se globalna ekonomija suočiti, uprkos tome... Predstoji još mnogo izazova pred globalnom ekonomijom

Vodeći kreatori svetske politike upozorili su u petak u Davosu da predstoji još mnogo izazova sa kojima će se globalna ekonomija suočiti, uprkos tome što su se složili da su se izgledi poboljšali.

Govoreći na završnoj sednici Svetskog ekonomskog foruma u ​​Davosu, šefica MMF-a Kristalina Georgijeva, rekla je da ekonomska slika nije toliko loša kao što je delovala pre nekoliko meseci, ali da niko ne treba da je tek tako olako prihvati, prenosi Financial Times.

„Nije sjajno“, rekla je ona, i dodala da predstojeća prognoza MMF-a neće pokazati „dramatično poboljšanje“.

Govoreći na istom panelu, predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard (Christine Lagarde), ponovila je svoju poruku da će ta institucija održavati visoke kamatne stope dok inflacija ne bude potpuno poražena.

Što se tiče izgleda za naredni period, Lagardova je rekla da „nešto mora da ide na bolje“, ali je upozorila da bi brži rast Kine ove godine mogao da učvrsti inflatorne pritiske na tržištima roba, kao i nastavak visokog nivoa javne potrošnje za ublažavanje životnih poteškoća u Evropi.

Pozivajući političare da se labavom fiskalnom politikom ne suprotstavljaju efektu strože monetarne politike, ona je rekla: „Ne želimo da budemo pod pritiskom da uradimo više na podizanju kamatnih stopa nego što je potrebno“.

Bivši ministar finansija Sjedinjenih Američkih Država Leri Samers (Larry Summers), rekao je da je primetio „olakšanje u Davosu“ zasnovano na odluci Kine da okonča svoju politiku nultog Covid-a, pada inflacije i slabljenja straha od recesije.

„Trebalo bi da se osećamo bolje nego pre nekoliko meseci“, rekao je Samers, ali je upozorio da će završetak posla smanjenja inflacije biti teži od očekivanog.

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    Blagi optimisti,ali nam svakako sledi jos jedna finansijski teska godina…

    Odgovori

  • Milovan94

    22.1.2023 #2 Author

    Mislim da izazove ne možemo izbrojati na prste koliko ih je.

    Odgovori

  • ZVE84

    22.1.2023 #3 Author

    Izazovi su 600 god unazad, i? Šta ćemo sad?

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...