Neočekivani obrt u industriji električnih automobila

BYD najavio izgradnju fabrike u Meksiku

Svet

14.5.2024 08:11 Autor: Vladimir Jokanović 1

BYD najavio izgradnju fabrike u Meksiku BYD najavio izgradnju fabrike u Meksiku
Kineski proizvođač električnih automobila BYD planira da izabere lokaciju za novu fabriku u Meksiku do kraja tekuće godine, gde će proizvoditi do 150.000 automobila... BYD najavio izgradnju fabrike u Meksiku

Kineski proizvođač električnih automobila BYD planira da izabere lokaciju za novu fabriku u Meksiku do kraja tekuće godine, gde će proizvoditi do 150.000 automobila godišnje, izjavila je u utorak Stela Li, šefica kompanije BYD za Ameriku.

Fabrika će biti izgrađena u centralnom delu Meksika, rekla je Stela Li za agenciju Reuters. Ona je dodala da bi fabrika trebalo da bude otvorena za dve do tri godine.

Prema navodima medija iz aprila, vlada Meksika, pod pritiskom SAD drži kineske proizvođače automobila na odstojanju odbijajući da im ponudi podsticaje kao što su jeftino javno zemljište ili poreske olakšice za ulaganje u proizvodnju električnih vozila.

Poslednji sastanak između visokih meksičkih zvaničnika i kineskog proizvođača automobila održan je u januaru sa izvršnim direktorima kompanije BYD, jednog od najvećih svetskih proizvođača električnih vozila po prodaji, preneo je prošlog meseca Reuters.

Oko 20 kineskih proizvođača prodaje svoje automobile u Meksiku, ali nijedan još nema fabriku u toj zemlji. Kineska vozila čine oko trećinu ukupne ponude brendova u Meksiku. Druga najveća ekonomija Latinske Amerike, zatečena je na vatrenoj liniji između dve najveće svetske ekonomije i auto tržišta.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.