veća potrošnja na početku letnje sezone

Cena nafte beleži rast na 77 dolara po barelu

Svet

27.5.2023 10:08 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Cena nafte beleži rast na 77 dolara po barelu Cena nafte beleži rast na 77 dolara po barelu
Prema podacima na sajtu OilPrice cena Brent nafte u subotu iznosi 76,95 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi... Cena nafte beleži rast na 77 dolara po barelu

Prema podacima na sajtu OilPrice cena Brent nafte u subotu iznosi 76,95 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 72,67 dolara.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, podržane pojačanom potražnjom u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na početku letne sezone vožnje i procenama trgovaca da bi vodeći proizvođači mogli ponovo smanjiti snabdevanje.

Na londonskom tržištu cena barela bila je nakon podneva bila viša 77 centi nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 77,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 96 centi višoj ceni, od 72,79 dolara, prenosi Mina.

U fokusu trgovaca bile su ove sedmice poruke vodećih proizvođača o snabdevanju uoči redovnog sastanka Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika na kojem će se ponovo razmatrati proizvodna politika.

U aprilu OPEC+ odlučio je smanjiti proizvodnju dodatnih 1,16 miliona barela dnevno kako bi uravnotežio cene, a saudijski ministar energetike podigao je ove sedmice prašinu izjavom da bi trgovci koji špekulišu s padom cena ponovo moglo doživeti neugodno iznenađenje.

Trgovci su izjavu protumačili kao signal da će grupa ponovo smanjiti proizvodnju da bi potpredsednik ruske vlade Aleksander Novak u četvrtak izjavio da, kako smatra, neće povlačiti nove poteze budući da su odlučili smanjiti snabdevanje prije samo mjesec.

U sredu ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da se cene energenata bliže „ekonomski opravdanim“ nivoima, naznačivši takođe da OPEC+ možda neće menjati proizvodnu politiku u bliskoj budućnosti.

Podršku cenama pružio je u međuvremenu snažan pad zaliha nafte u SAD-u u prošloj sedmici, gotovo 13 miliona barela, prema podacima vlade, signalizirajući snažnu potražnju na početku letne sezone vožnje.

OPEC je odvojeno objavio da je barel korpe nafte njegovih članica u četvrtak pojeftinio 55 centi, na 76,94 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...