Na pomolu dogovor u SAD

Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle na 77 dolara

Svet

20.5.2023 09:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle na 77 dolara Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle na 77 dolara
Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, podstaknute procenama da će Bela kuća i Kongres postići dogovor o podizanju... Cene nafte na međunarodnim tržištima porasle na 77 dolara

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima na 77 dolara, podstaknute procenama da će Bela kuća i Kongres postići dogovor o podizanju gornje granice američkog duga i otkloniti pretnju problema s plaćanjem.

Na londonskom tržištu cena barela je oko podne bila viša 1,15 dolara nego na zatvaranju trgovine u četvrtak i iznosila je 77,01 dolar, prenosi agencija Mina.

Na američkom tržištu barelom s rokovima isporuke u julu trgovalo se po 1,16 dolara višoj ceni, od 73,1 dolar. U manje aktivnim ugovorima s rokovima isporuke u junu koji će isteći u ponedeljak porasla je 1,09 dočara, na 72,95 dolara.

Tržišta pažljivo prate pregovore američkog predsednika Džoao Bajdena (Joe Biden) i predsednika Predstavničkog doma, republikanca Kevina Mek Kartija (Kevin McCarthy) o podizanju granice državnog duga koji trenutno iznosi 31,4 biliona dolara.

„Ako granica ne bude podignuta, država možda već od 1. juna neće moći servisirati svoje finansijske obaveze“, upozorila je ministarka finansija Dženet Jelen (Janet Yellen).

Cene podržavaju i očekivanja da će se potražnja u Kini povećavati do kraja godine, što bi trebalo nadoknaditi usporavanje u članicama Organizacije za ekonomski razvoj i saradnju (OECD).

U aprilu prerada u kineskim rafinerijama je porasla 18,9 odsto u odnosu isti prošlogodišnji mesec, pokazali su podaci objavljeni početkom sedmice, kako bi se ‘pokrila’ oporavljena potražnja i stvorile zalihe uoči letne sezone putovanja.

Senku na dobro raspoloženje na tržištu bacili su ipak podaci o inflaciji koji bi centralne banke u brojnim zemljama mogli ponukati da nastave s podizanjem kamatnih stopa.

Tako su dva zvaničnika američke centralne banke izjavila da se inflacija, sudeći po podacima, ne hladi dovoljno brzo da bi se mogla napraviti pauza u ciklusu podizanja kamatnih stopa.

Mogućnost dodatnog povećanja kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) potpiruje strah od slabije potražnje, objašnjavaju analitičari Nacionalne australijske banke.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) je objavila da je u četvrtak cena barela korpe nafte njenih članica porasla 1,46 dolara, na 76,06 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET
  • MITAR

    20.5.2023 #1 Author

    Koliko god da je i dalje cena visoka opet je cena i dalje stabilna kada uzmemo u obzir desavanja u poslednjih godinu dana.

    Odgovori

  • BLIZANAC

    21.5.2023 #2 Author

    Dosta je nestabilna cena derivata

    Odgovori

  • LAV

    21.5.2023 #3 Author

    Cena je cas gore cas je dole.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...