Rast zaliha signalizira slabiju potražnju

Cene nafte na svetskim tržištima ispod 82 dolara

Svet

25.2.2023 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 7

Cene nafte na svetskim tržištima ispod 82 dolara Cene nafte na svetskim tržištima ispod 82 dolara
Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara budući da je zabrinutost zbog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD)... Cene nafte na svetskim tržištima ispod 82 dolara

Cene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima ispod 82 dolara budući da je zabrinutost zbog rasta zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) potisnula u drugi plan najavljeno smanjenje snabdevanja iz Rusije.

Na londonskom tržištu cena barela je bila niža 57 ceni i iznosila je 81,64 dolara, a na američkom je pala 69 centi na 74,7 dolara, prenosi Mina pozivajući se na Hrportfolio.

Tržišta je podstakla vest da će Rusija u martu smanjiti izvoz iz zapadnih luka do 25 odsto, što bi nadmašilo najavljeno smanjenje proizvodnje u idućem mesecu za 500.000 barela dnevno.

U petak je prevagnuo podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u u prošloj sedmici porasle čak 7,6 miliona barela, na najviši nivo od maja 2021. godine.

Rast zaliha signalizira slabiju potražnju, nadovezujući se na znake iz američke centralne banke da će im u fokusu i u idućim sedmicama biti visoka inflacija, koju krote podizanjem kamatnih stopa. Viši troškovi zaduživanja koče ekonomiju, a time i potražnju za naftom.

Podizanje kamatnih stopa istovremeno podstiče dolar, što takođe negativno utiče na potražnju za naftom budući da smanjuje kupovnu moć kupaca s drugim valutama.

Zabrinutost za potražnju poklopila se sa znacima da su tankeri na moru puni ruske nafte i naftnih derivata, što upućuje na zaključak o većoj ponudi.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je u četvrtak cena barela korpe nafte njenih članica bila stabilna i iznosila je 80,53 dolara.

Tagovi
CENE NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...