strah od poremećaja u snabdevanju

Cene nafte rastu, barel iznad 90 dolara

Svet

28.10.2023 08:31 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Cene nafte rastu, barel iznad 90 dolara Cene nafte rastu, barel iznad 90 dolara
Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 90,48 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište,... Cene nafte rastu, barel iznad 90 dolara

Prema podacima na sajtu OilPrice u subotu ujutru, cena Brent nafte iznosila 90,48 dolara po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosila 85,54 dolara.

Cene nafte porasle su u petak na međunarodnim tržištima bile blizu 89 dolara budući da je ulagače prestrašio američki napad na ciljeve u Siriji, raspirivši bojazni od eskalacije sukoba na Bliskom istoku i poremećaja u snabdevanju.

Na londonskom tržištu cena barela bila je viša 93 centa i iznosila je 88,86 dolara, prenosi Mima, pozivajući se na SEEbiz.

Tržišta je na kraju sedmice uznemirio napad američkih borbenih aviona na skladišta oružja i municije u Siriji, Pentagon objašnjava da su uzvratili na napade paravojnih snaga koje podržava Iran na američke oružane snage od početka sukoba Izraela i palestinskog Hamasa.

Iranski ministar spoljnih poslova Husein Amirabdolahian (Hossein Amirabdollahian) rekao je u četvrtak u Ujedinjenim nacijama da, ako izraelska ofanziva protiv palestinskog Hamasa ne stane, „vatra neće poštedeti ni SAD“.

Strah od širenja sukoba na Bliskom istoku potpirio je i napad projektilima na dva egipatska grada na Crvenom moru, u kojem je prema neimenovanim izvorima i zvaničnicima ranjeno nekoliko ljudi.

Foto: Freepik.com

Izraelske snage izvele su prošle noći najveći kopneni napad na blokiranu palestinsku enklavu Gazu od početka sukoba s Hamasom, nakon što je premijer Benjamin Netjanahu rekao da se još pripremaju za pravu kopnenu invaziju.

Sukob Izraela i Hamasa i oružani incidenti u regiji nisu zasada direktno uticali na snabdevanje naftom, ali mogući su poremećaji u isporukama iz Irana i ostalih velikih proizvođača u Persijskom zalivu.

Analitičari Goldman Sachsa procenjuju da bi u manje verovatnom scenariju obustave trgovine preko Hormuškog moreuza, kojim prolazi 17 odsto globalne proizvodnje nafte, cene mogle porasti za 20 odsto.

Šanse za potražnju istovremeno su i dalje obavijene neizvesnošću.

Američka ekonomija je u tromesečju porasla najbržim tempom u gotovo dve godine, prema preliminarnim procenama objavljenim u četvrtak, prkoseći tmurnoj situaciji u većem delu Evrope.

Trgovci se pribojavaju da bi američka centralna banka na podatke mogla reagovati ponovnim podizanjem kamatnih stopa.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je barel korpe nafte njenih članica u četvrtak poskupeo 85 centi, na 91,68 dolara.

Tagovi
CENA NAFTA SVET

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...