donete i odluke o upravljanju otpadom od građenja i rušenja

Vlada do 30. novembra ograničila cenu naftnih derivata

Srbija

26.10.2023 18:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Vlada do 30. novembra ograničila cenu naftnih derivata Vlada do 30. novembra ograničila cenu naftnih derivata
Vlada Srbije je u četvrtak, u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište derivatima nafte i... Vlada do 30. novembra ograničila cenu naftnih derivata

Vlada Srbije je u četvrtak, u cilju sprečavanja većih poremećaja i očuvanja životnog standarda stanovništva, a imajući u vidu da je tržište derivatima nafte i dalje nestabilno, produžila period važenja ograničenja cena ovog derivata do 30. novembra.

Na sednici vlade usvojena je i Uredba o načinu i postupku upravljanja otpadom od građenja i rušenja, kojom se prvi put propisuje način upravljanjim tim otpadom, navodi se u saopštenju.

„Poslednjih godina primetna je ekspanzija građevinskih radova i povećan broj gradilišta na kojima se bez izuzetka generiše velika količina otpada što je dovelo do potrebe da se propišu jasni postupci upravljanja ovom vrstom otpada od njegovog nastanka pa do zbrinjavanja – konačnog odlaganje ili reciklaže“, navodi se u saopštenju vlade.

Usvojena je izmenjena i dopunjena Uredba o utvrđivanju plana smanjenja ambalažnog otpada za period od 2020. do 2024. godine koja ima za cilj da unapredi upravljanje komunalnim ambalažnim otpadom i podstakne razvoj infrastrukture za odvojeno sakupljanje ambalažnog otpada iz domaćinstva i sektora usluga, malih trgovina i ugostiteljstva.

„Izmene Uredbe donose se kako bi se zbrinuo ambalažni otpad nastao od ambalaže koja nije reciklabilna, kao što su višeslojna plastika, metalizirana višeslojna plastika i drugo“, navodi se u saopštenju.

Doneta je odluku o proglašenju zaštite predela izuzetnih odlika „Potamišje“ kojom je obuhvaćeno ukupno sedamnaest sela uz reku Tamiš.

Na ovaj način posebno se stavlja akcenat na očuvanje načina života u ovim seoskim sredinama, koja svojom ruralnom arhitekturom, tradicionalnim načinom života i kulturom, kao i proizvodnjom hrane, predstavljaju izuzetnu retkost, ali i veliki potencijal za razvoj turizma.

Osim što predstavlja stanište autohtonih životinjskih i biljnih vrsta, posebnu vrednost ovom području daje i Memorijalni kompleks Mihajla Pupina, koji predstavlja kulturno dobro od izuzetnog značaja“, navodi se u saopštenju.

Vlada je donela i odluku da se status spomenika kulture dodeli hidroelektranama „Sićevo“ kod Niša i „Vučje“ kod Leskovca, kao i crkvi Preobraženja gospodnjeg u Ljuboviji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...