glasno najavljene inovacije čekaju "bolje dane"

Četvrti uzastopni kvartal Teslinih slabijih rezultata

Svet

24.7.2024 09:43 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Četvrti uzastopni kvartal Teslinih slabijih rezultata Četvrti uzastopni kvartal Teslinih slabijih rezultata
Američka kompanija Tesla prijavila je četvrti kvartal zaredom sa razočaravajućim profitom, a njen izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) je jasno stavio do znanja... Četvrti uzastopni kvartal Teslinih slabijih rezultata

Američka kompanija Tesla prijavila je četvrti kvartal zaredom sa razočaravajućim profitom, a njen izvršni direktor Ilon Mask (Elon Musk) je jasno stavio do znanja da su bolji dani još uvek daleko.

Gigant u proizvodnji električnih vozila neće predstaviti prototip dugo očekivanog robotaksija do 10. oktobra. Novi, jeftiniji model koji bi mogao da poveća prodaju neće krenuti u proizvodnju pre polovine  sledeće godine. Planirana fabrika u Meksiku je u pauzi barem dok se ne sazna ishod američkih predsedničkih izbora 5. novembra.

Dok čekaju da se Teslini dugoročni planovi ostvare, vlasnici akcija kompanije moraju da podnesu slabije rezultate proizvodnje i prodaje vozila. Najveći svetski prodavac vozila na baterije daleko je od tempa od 1,8 miliona automobila koliko je prodao prošle godine i upozorio je ponovo da će u celoj 2024. doći do “znatno niže“ stope rasta, preno je Bloomberg.

U ovom trenutku, čini se da su akcionari bar donekle voljni da sačekaju bolje dane. Tesline akcije su pale za osam odsto u jučerašnjem produženom trgovanju u Njujorku, maltene u potpunosti poništivši prošlonedeljni rast.

Stvari su se poboljšale od burnog početka godine, i prvog kvartala, kada je Tesla prijavila svoj najveći istorijski promašaj procene, što je podstaklo masovna otpuštanja širom kompanije.

Čak i pored tromesečne dobiti niže od očekivane, koja je dostigla 52 centa po akciji na prilagođenoj osnovi, ovaj put prodaja je i dalje premašila (niska) očekivanja. Prihod je dostigao rekordnih 25,5 milijardi dolara, delimično podržan sa 890 miliona dolara regulatornih kredita.

  • KIMCHI

    24.7.2024 #1 Author

    Ako se nastavi, definitivno nema perspektivu sme drasticnih promena u strategiji

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.