DONALD TRAMP OTVORIO POLEMIKU U SAD Da li predsednik ima apsolutnu moć?

SvetVesti

14.4.2020 11:41 Autor: Vladimir Jokanović 0

DONALD TRAMP OTVORIO POLEMIKU U SAD Da li predsednik ima apsolutnu moć? DONALD TRAMP OTVORIO POLEMIKU U SAD Da li predsednik ima apsolutnu moć?
Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjavio je u ponedeljak tokom konferencije za novinare u Beloj kući da ima „apsolutnu moć“, zbog čega je... DONALD TRAMP OTVORIO POLEMIKU U SAD Da li predsednik ima apsolutnu moć?

Američki predsednik Donald Tramp (Donald Trump) izjavio je u ponedeljak tokom konferencije za novinare u Beloj kući da ima „apsolutnu moć“, zbog čega je suočen sa kritikama za kršenje nacionalnog Ustava. Tramp je reagovao na najave guvernera pojedinih saveznih država da će postepeno ukidati restriktivne mere, koje su uvedene zbog širenja epidemije korona virusa, a američki mediji otvorili su prostor za različita mišljenja.

Prema navodima Financial Timesa pravo na ukidanje ograničenja po američkom Ustavu imaju savezne države, a ne predsednik. Tramp je međutim rekao novinarima kako on ima „apsolutnu moć“, odgovarajući na pitanje jednog od njih kada bi se mogle olabaviti oštre restriktivne mere izazvane širenjem Covid 19.

„Kada je neko predsednik SAD njegov autoritet je potpun“, izjavio je Tramp. Prethodno su vlasti u nekoliko američkih država najavile da će se udružiti u regionalne grupacije da bi se dogovorile o vremenskim okvirima za ukidanje restrikcija koje su prouzrokovale nezapamćen zastoj ekonomije.

Trampova tvrdnja da bi mogao suspendovati guvernerska ovlašćenja ocenjena je kao dramatičan izazov sistemu federalizma američkog Ustava. Prema amandmanu 10. sva ovlašćenja koja nisu izričito u nadležnosti savezne vlade prepuštene su saveznim državama i narodu.

Ovlašćenja uključuju „policijsku silu“, koja guvernerima daju široka ovlašćenja da regulišu život građana u okviru granica država. Uostalom, guverneri su izdali naredbu „ostani kod kuće“, kao odgovor na širenje epidemije, podseća New York Times.

Trampove tvrdnje izazvale su negodovanje i u njegovoj Republikanskoj partiji. Republikanska kongresmenka iz Vajominga, Liz Čejni (Liz Cheney), koja je ćerka bivšeg potpredsenika SAD Dika Čejnija (Dick Cheney) navela je da prema amandmanu 10 američkog Ustava. „Federalna Vlada nema apsolutnu vlast“.

Guverner države NjujorEndrju Komo (Andrew Cuomo) izjavio je ranije u ponedeljak da će radna grupa, koja uključuje i Njudžerzi, Konektikat, Pensilvaniju, Roud Ajlend i Delaver započeti razgovore u utorak. Nakon Trampovog komentara, Komo je izjavio za CNN: „Predsednik nema apsolutnu vlast. Imamo Ustav, nemamo kralja“.

Tramp je rekao da se nada da će se američka ekonomija ponovo otvoriti do 1. maja i da će savezna Vlada u narednim danima objaviti „smernice i preporuke“ o ukidanju ograničenja. On je naveo da će „guvernerima dati informacije koje su im potrebne da započnu bezbedno otvaranje svojih država“. Na pitanje novinara šta bi se dogodilo ukoliko neko od guvernera bude ignorisao njegove zahteve, Tramp je odgovorio: „Želeo bih da se ta osoba kandiduje na izborima“.

Američki potpredsednik Majk Pens (Mike Pence) podržao je Trampovu izjavu, rekavši da Kongres daje predsedniku dodatna ovlašćenja u vanrednim okolnostima. „Ne pravite greške u vezi s tim, u dugoj istoriji ove zemlje autoritet predsednika SAD tokom nacionalnih vanrednih situacija je neupitno širok“, kazao je Pens.

Mediji podsećaju da je 2020. godina predsedničkih izbora u Americi, a da je Tramp kandidat Republikanske stranke.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...