Bivši američki predsednik najavio žalbu vrhovnom sudu

Država Mejn isključila Trampa iz izborne trke

SvetU fokusu

29.12.2023 13:41 Autor: Vladimir Jokanović 1

Država Mejn isključila Trampa iz izborne trke Država Mejn isključila Trampa iz izborne trke
Američka savezna država Mejn diskvalifikovala je u četvrtak Donalda Trampa (Donald Trump) iz procesa glasanja na američkim primarnim predsedničkim izborima naredne godine. Prethodno je... Država Mejn isključila Trampa iz izborne trke

Američka savezna država Mejn diskvalifikovala je u četvrtak Donalda Trampa (Donald Trump) iz procesa glasanja na američkim primarnim predsedničkim izborima naredne godine.

Prethodno je ranije ovog meseca sud u Koloradu zabranio izlazak na izbore bivšem američkom predsedniku zbog navodne uloge u napadu na Kongres 6. januara 2021. godine.

Državna sekretarka Mejna Šena Belovs (Shenna Bellows) zaključila je da je Tramp, koji je favorit za republikansku predsedničku nominaciju, podstakao pobunu kada je širio lažne tvrdnje o prevari na izborima 2020. godine i potom pozvao pristalice da upadnu u Kongres, kako bi sprečili zakonodavce da proglase pobedu Džoa Bajdena (Joe Biden).

U presudi na 34 strane, Belovs je navela da Ustav SAD ne toleriše napade na temelje američke vlade. Tramp može da uloži žalbu američkom Vrhovnom sudu.

Trampova kampanja najavila je da će ubrzo uložiti prigovor na „okrutnu“ odluku. Njegovi advokati osporili su da je on učestvovao u pobuni, tvrdeći da su njegove izjave na dan nereda bile zaštićene njegovim pravom na slobodu govora.

  • HANA

    1.1.2024 #1 Author

    Velike svetske igrarije u toku…🤡

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...