Saslušanje zakazano za 12. oktobar

Država Montana želi da zabrani upotrebu TikToka

Hi-techLifestyleSvet

8.8.2023 11:24 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Država Montana želi da zabrani upotrebu TikToka Država Montana želi da zabrani upotrebu TikToka
Dve tehnološke grupe u ponedeljak su podržale TikTok u tužbi kojom želi da blokira sprovođenje zabrane upotrebe aplikacije za deljenje kratkih video-snimaka u američkoj... Država Montana želi da zabrani upotrebu TikToka

Dve tehnološke grupe u ponedeljak su podržale TikTok u tužbi kojom želi da blokira sprovođenje zabrane upotrebe aplikacije za deljenje kratkih video-snimaka u američkoj državi Montana pre nego što ona stupi na snagu 1. januara.

NetChoice, nacionalna trgovinska asocijacija koja uključuje glavne tehnološke platforme, i Chamber of Progress, koalicija tehnološke industrije, saopštili su u zajedničkom sudskom podnesku da „napor Montane da odseče stanovnike ove države od globalne mreže korisnika aplikacije TikTok ignoriše i podriva strukturu, dizajn i svrhu interneta.”

TikTok, koji je u vlasništvu kineskog tehnološkog giganta ByteDance, podneo je tužbu u maju tražeći da blokira prvu takvu državnu zabranu SAD, tvrdeći da ona krši prava na slobodu govora kompanije i korisnika iz Prvog amandmana, prenosi Reuters.

Saslušanje o zahtevu aplikacije TikTok za preliminarnu zabranu zakazano je za 12. oktobar.

TikTok, koji koristi više od 150 miliona Amerikanaca, suočava se sa sve većim pozivima američkih zakonodavaca da se ne koristi ova aplikacija, jer postoji zabrinutost zbog mogućeg uticaja kineske vlade.

TikTok navodi da „nije delio i neće deliti korisničke podatke iz SAD sa kineskom vladom i preduzeo je značajne mere da zaštiti privatnost i bezbednost korisnika aplikacije“.

Tehnološke grupe su saopštile da ukoliko zabrana stupi na snagu informacije će korisnicima biti plasirane na osnovu hirova ili preferencija lokalnih političara, i dodale su da će „internet, kao celina, postati fragmentiran, te da će se njegova vrednost za čovečanstvo smanjiti“.

Montana bi mogla da izrekne kazne od 10.000 dolara za svako kršenje koje napravi TikTok. Zakon ne predviđa kazne pojedinačnim korisnicima aplikacije. TikTok procenjuje da 380.000 ljudi u Montani koristi video-uslugu, ili više od trećine od 1,1 milion stanovnika u državi.

Bivši predsednik Donald Tramp (Donald Trump) je 2020. godine pokušao da zabrani nova preuzimanja TikToka, ali je nizom sudskih odluka blokirano da zabrana stupi na snagu.

  • Emilija

    8.8.2023 #1 Author

    Pametno!

    Odgovori

  • AJA

    8.8.2023 #2 Author

    Pametno

    Odgovori

  • STEPA

    8.8.2023 #3 Author

    To svi treba da urade

    Odgovori

  • Vale

    12.8.2023 #4 Author

    Aplikacija treba da se naplacuje, da cena bude tolika da retko ko moze da je kupi, i tako ce postepeno I da nestane ⚽🥎🎾, a sa druge strane da ipak bude dostupna svima

    Odgovori

  • Lija

    31.8.2023 #5 Author

    Neka ukinu i kod nas

    Odgovori

  • LENA

    5.9.2023 #6 Author

    Tik Tok koliko je dobar, toliko je i los…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...