posustala potražnja za gasom

Ekonomija Norveške zabeležila pad i u trećem kvartalu

SvetU fokusu

25.11.2023 11:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 5

Ekonomija Norveške zabeležila pad i u trećem kvartalu Ekonomija Norveške zabeležila pad i u trećem kvartalu
Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromesečju i stupila u recesiju, uz posustalu stranu potražnju za gasom, pokazali su statistički podaci. U periodu... Ekonomija Norveške zabeležila pad i u trećem kvartalu

Norveška ekonomija smanjila se i u trećem tromesečju i stupila u recesiju, uz posustalu stranu potražnju za gasom, pokazali su statistički podaci.

U periodu od jula do septembra norveški bruto domaći proizvod (BDP) smanjio se 0,5 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, kada je beležio isti postotni pad, prenosi Mina, pozivajući se na Biznis.ba.

U prva tri ovogodišnja meseca porastao je 0,2 odsto. To bi značilo da je Norveška u trećem tromesečju stupila u recesiju, koja se definiše kao pad aktivnosti dva tromesečja zaredom.

Kada se izuzmu naftni i gasni sektor i oprema, BDP je u razdoblju od jula do septembra porastao 0,1 odsto u odnosu na prethodna tri meseca, kada je stagnirao.

Na početku godine porastao je 0,1 odsto. Potrošnja domaćinstava porasla je 0,5 odsto, podržana nabavkom dobara u inostranstvu i uslugama povezanim s turizmom.

Državna potrošnja porasla je 0,9 odsto, oslonjena na izdvajanja za odbranu. Bruto ulaganja kompanija u fiksni kapital smanjila su se 2,1 odsto, odražavajući oštar pad potrošnje na okeanski transport.

  • HANA

    26.11.2023 #1 Author

    A kod nas ruže cvetaju…⚘🎶
    (Ako pratite vesti sa nacionalnih frekvencija)
    🤡🤡🤡

    Odgovori

  • BLIZANAC

    26.11.2023 #2 Author

    Bas mi čudno za ovako jaku zemlju

    Odgovori

  • VALERIJA

    26.11.2023 #3 Author

    Baš šteta zato što oni generalno imaju dosta privrednog potencijala.

    Odgovori

  • DUCA

    26.11.2023 #4 Author

    Biće bolje.

    Odgovori

  • Vale

    26.11.2023 #5 Author

    To je samo trenutno kod njih

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...