Napreduju planovi za selidbu industrije iz Evrope

Fabrika baterija u Americi privlačna za Volkswagen

AutomobiliEULifestyleSvet

8.3.2023 13:12 Autor: Vladimir Jokanović 2

Fabrika baterija u Americi privlačna za Volkswagen Fabrika baterija u Americi privlačna za Volkswagen
Kompanija Volkswagen stavila je na čekanje planiranu gradnju fabrike baterija za električna vozila u istočnoj Evropi, dajući prioritet planiranom objektu u SAD, nakon što... Fabrika baterija u Americi privlačna za Volkswagen

Kompanija Volkswagen stavila je na čekanje planiranu gradnju fabrike baterija za električna vozila u istočnoj Evropi, dajući prioritet planiranom objektu u SAD, nakon što je procenila da bi mogla da dobije oko 10 milijardi dolara američkih subvencija.

Najveći evropski proizvođač automobila računa na paket američkih subvencija i poreskih podsticaja za zelene tehnologije u vrednosti 369 milijardi dolara, prenosi Financial Times. Volkswagen je prošle nedelje, kako se navodi, o tome obavestio zvaničnike EU.

Prema izvorima iz nemačke kompanije, njeno rukovodstvo čeka da vidi kako će EU odgovoriti na podsticaje Vašingtona pre nego što krene u realizaciju plana fabrike u istočnoj Evropi. Planovi u Americi napredovali su brže nego što se očekivalo i pretekli su donošenje odluka u Evropi, navode izvori.

Američki zakon o smanjenju inflacije (IRA) izazvao je ozbiljnu zabrinutost među evropskim kreatorima politike visokotehnološke industrije, kao što su baterije. Evropska komisija trebalo bi sledeće nedelje da objavi Nez Zero Industry Act kao deo odgovora na američku zelenu šemu. Nacrt predstavljen prošle nedelje nije prošao.

Evropska unija namerava da olabavi pravila o državnoj pomoći i ponovo procenjuje da li da primeni subvencije na nivou EU. Izvršni direktori u evropskim kompanijama koje proizvode baterije nisu bili zadovoljni prošlonedeljnim sastankom sa evropskom komesarkom za konkurenciju Margaret Vestager (Margrethe Vestager). Oni navode da u evropskom predlogu nedostaju konkretne mere.

Prema njihovim rečima, u međuvremenu su dobili pozive iz mnogih američkih država koje se pozivaju na IRA. „Kada saberemo brojke, uslovi koje oni nude mnogo su interesantniji od uslova koji se nude u Evropi“, naveo je jedan od direktora.

Kompanija Volkswagen je saopštila da nisu donete odluke o lokacijama njenih fabrika u Severnoj Americi ili Evropi, dodajući da su joj potrebni pravi okvirni uslovi, pa zbog toga čekaju šta će doneti evropski „zeleni plan“. Finansijeri nemačkog automobilskog giganta nagovestili su da nisu raspoloženi da dugo čekaju na prihvatanje američkih subvencija.

  • GOCA BG

    11.3.2023 #1 Author

    Gledaju se samo najbolji uslovi za poslovanje…

    Odgovori

  • Coka13

    29.3.2023 #2 Author

    Svi gledaju da li im odgovaraju uslovi, ništa čudno.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.