američka bankarska industrija približila se još jednom izvoru turbulencija

Fitch: Mogli bismo sniziti rejting i JPMorganu

BankeSvet

15.8.2023 17:59 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Fitch: Mogli bismo sniziti rejting i JPMorganu Fitch: Mogli bismo sniziti rejting i JPMorganu
Analitičari Fitch Ratingsa upozorili su da se američka bankarska industrija približila još jednom izvoru turbulencija – riziku od sveobuhvatnog pada rejtinga desetak američkih banaka... Fitch: Mogli bismo sniziti rejting i JPMorganu

Analitičari Fitch Ratingsa upozorili su da se američka bankarska industrija približila još jednom izvoru turbulencija – riziku od sveobuhvatnog pada rejtinga desetak američkih banaka koje bi mogle da uključe čak i banke poput JPMorgan Chasea.

Bonitetna agencija smanjila je svoju procenu zdravlja industrije u junu, potez za koji je analitičar Kris Volf (Chris Wolfe) rekao da je prošao uglavnom nezapaženo jer nije izazvao sniženje rejtinga banaka, prenosi Mina, pozivajuću se na SEEbiz.

Volf je za CNBC u ekskluzivnom intervjuu u sedištu firme u Njujorku kazao da bi još jedno smanjenje ocene industrije za jedan stepen, na A+ s AA-, prisililo Fitch da preispita rejting svake od više od 70 američkih banaka koje pokriva.

„Ako bismo ga premestili na A+, onda bi to rekalibriralo sve naše finansijske mere i verovatno bi se pretočilo u negativne akcije ocenjivanja“, rekao je Volf.

Kompanije za ocenjivanje kreditnog rejtinga na koje se oslanjaju ulagači u obveznice u poslednje su vreme uzburkale tržišta svojim postupcima. Prošle sedmice je Moody’s smanjio rejting deset malih i srednjih banaka i upozorio da bi moglo doći do rezova za još 17 zajmodavaca, uključujući veće institucije poput Truista i U.S. Banke.

Ranije ovog meseca, Fitch je snizio dugoročni kreditni rejting Sjedinjenih Američkih Država zbog političke disfunkcije i rastućeg duga, potez koji su ismejali poslovni čelnici, uključujući izvršnog direktora JPMorgana Džejmi Dimona (Jamie Dimon).

“Ovog puta, Fitch namerava signalizirati tržištu da snižavanje rejtinga banaka, iako nije gotova stvar, predstavlja pravi rizik”, rekao je Volf.

Junski postupak firme podigao je ocenu „operativnog okruženja“ industrije na AA- s AA zbog pritiska na kreditni rejting zemlje, regulatornih praznina izloženih bankrotom regionalnih banaka u martu i neizvesnosti oko kamatnih stopa.

Problem koji stvara još jedno snižavanje na A+ je to što bi rezultat industrije tada bio niži od nekih njegovih najbolje ocenjenih zajmodavaca. Dve najveće banke u zemlji po imovini, JPMorgan i Bank of America, verovatno bi u ovom scenariju bio smanjen na A+ s AA-, budući da banke ne mogu dobiti ocenu veću od okruženja u kome posluju.

Tagovi
BANKE SAD SVET

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...