očekivanja poboljšana tokom protekla tri meseca

Fitch Ratings revidirao prognozu globalnog rasta za 2023. godinu na dva odsto

BankeSvet

11.3.2023 14:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Fitch Ratings revidirao prognozu globalnog rasta za 2023. godinu na dva odsto Fitch Ratings revidirao prognozu globalnog rasta za 2023. godinu na dva odsto
Agencija Fitch Ratings je revidirala svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. na dva odsto sa 1,4 procenata, i saopštila da su se očekivanja... Fitch Ratings revidirao prognozu globalnog rasta za 2023. godinu na dva odsto

Agencija Fitch Ratings je revidirala svoju prognozu globalnog ekonomskog rasta za 2023. na dva odsto sa 1,4 procenata, i saopštila da su se očekivanja rasta za ovu godinu poboljšala tokom protekla tri meseca.

„Izgledi za globalni rast za 2023. godinu su se značajno poboljšali od decembra“, navela je rejting agencija u petak u svom najnovijem izveštaju o globalnoj ekonomskoj prognozi, i dodala da „uticaji povećanja stopa na realnu ekonomiju još uvek predstoje i verovatno će gurnuti američku ekonomiju u recesiju kasnije ove godine“, prenosi Anadolu Agency.

Neki od razloga za poboljšanje izgleda rasta su što je Kina odustala od ograničenja pandemije Covid-19 i znatno jenjavanje evropske krize prirodnog gasa poslednjih meseci, navodi agencija.

„Američka ekonomija ima više kratkoročnog zamaha nego što smo očekivali, sa snažnim rastom zaposlenosti i potrošnje na početku godine. Rast prihoda domaćinstava se zadržava i rezerve štednje koje su izgrađene tokom pandemije će podržati potrošnju neko vreme“, navodi se u saopštenju.

Fitch je, međutim, saopštio da je snizio procenu globalnog ekonomskog rasta za 2024. godinu na 2,4 odsto sa 2,7 procenata zbog „zakasnelog uticaja“ brzih povećanja kamatnih stopa od strane Federalnih rezervi SAD i Evropske centralne banke (ECB).

Agencija je saopštila da predviđa da će stopa fondova Fed-a dostići vrhunac od 5,5 odsto i stopu za glavne operacije refinansiranja ECB-a na četiri odsto ovog juna, što je revizija naviše za 50 odnosno 100 baznih poena, od prognoze Fitcha u decembru.

Fitch je saopštio da i dalje predviđa recesiju u SAD počevši od trećeg kvartala ove godine, što je nekoliko meseci nakon vrhunca kamatnih stopa Fed fondova.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...