Na pomolu okončanje štrajka radnika u autoindustriji

Ford postigao okvirni dogovor sa sindikatom

Svet

26.10.2023 10:35 Autor: Vladimir Jokanović 0

Ford postigao okvirni dogovor sa sindikatom Ford postigao okvirni dogovor sa sindikatom
Američki sindikat radnika u autoindustriji UAW postigao je preliminarni dogovor sa kompanijom Ford Motors o povećanju plata, što bi trebalo da rezultira okončanjem šestonedeljnog... Ford postigao okvirni dogovor sa sindikatom

Američki sindikat radnika u autoindustriji UAW postigao je preliminarni dogovor sa kompanijom Ford Motors o povećanju plata, što bi trebalo da rezultira okončanjem šestonedeljnog štrajka.

Predloženi sporazum, koji rukovodstvo UAW treba da odobri, predviđa povećanje plata za 25 odsto u odnosu na četvorogodišnji ugovor, kao i povišicu za više od 150 odsto za najslabije plaćene privremene radnike tokom trajanja ugovora, prenosi Reuters.

Predloženi sporazum mogao bi da pomogne u stvaranju šablona za okončanje paralelnih štrajkova u kompanijama General Motors i Stellantis, saopštio je sindikat. UAW je pre postizanja dogovora zapretio zatvaranjem ključne Fordove fabrike u Dirbornu, kao što je ove nedelje blokirao proizvodnju u pogonima GM-a i Stellantisa.

Proizvođači automobila iz Detroita naveli su da će zahtevi UAW značajno povećati troškove i otežati njihove ambicije za razvoj električnih vozila, stavljajući ih u nepovoljan položaj u odnosu na Teslu i inostrane kompanije kao što je Toyota, čiji radnici nisu sindikalno organizovani.

Neočekivani dogovor Forda i radnika povećava pritisak na GM i Stellantis, a UAW je poručio radnicima Forda u štrajku da se vrate na svoja radna mesta tokom procesa ratifikacije dogovora. To bi trebalo da znači da će proizvodnja nekoliko modela Fordovih vozila mogla da bude nastavljena ove nedelje.

„Zadovoljstvo nam je što smo postigli provizorni sporazum o novom ugovoru o radu sa UAW, koji pokriva naše operacije u SAD“, saopštila je kompanija Ford. Akcije kompanije porasle su za dva odsto nakon postizanja dogovora sa radnicima u štrajku.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...