Najviše izgubljenog novca zbog ulaznica

Fudbalski klubovi gube sedam milijardi evra

BiznisLifestyleSvetZanimljivosti

4.2.2022 15:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 9

Fudbalski klubovi gube sedam milijardi evra Fudbalski klubovi gube sedam milijardi evra
Projektovani gubitak prihoda evropskih fudbalskih klubova u dve pandemijske sezone je sedam milijardi evra, objavila je Evropska fudbalska unija (UEFA). U obimnom izveštaju, navodi... Fudbalski klubovi gube sedam milijardi evra

Projektovani gubitak prihoda evropskih fudbalskih klubova u dve pandemijske sezone je sedam milijardi evra, objavila je Evropska fudbalska unija (UEFA).

U obimnom izveštaju, navodi se da je u studiji o stanju u evropskim fudbalskim klubovima obrađeno 724 tima iz 54 države.

Najviše izgubljenog novca odnosi se na neprodate ulaznice, a radi se o iznosu od 4,4 milijarde evra.

U dve pandemijske sezone od prodatih ulaznica klubovi su imali samo dva odsto prihoda, dok je u predpandemijsko vreme prodaja ulaznica činila 16 procenata ukupnih prihoda klubova.

Bez obzira na evidentne finansijske probleme i promene koje je pandemija donela i u fudbal, predsednik UEFA Aleksandar Čeferin (Aleksander Ceferin) optimistično gleda na 2022. godinu.

„Ovaj izveštaj pruža otrežnjujuće detalje o izazovima nakon pandemije koji nas očekuju, ali takođe ilustruje izuzetnu otpornost evropskog fudbala, sa svojim jedinstvenim pristupom. Na kraju, pandemija će nas samo učiniti jačima. Kriza je takođe istakla u kojoj meri je fudbal deo tkiva evropskog života. Fudbal je bio pravi spas za mnoge. Neću davati hrabre prognoze za godinu koja je pred nama, osim da kažem da će, bez obzira da li pandemija ostane ili prođe, evropski fudbal ostati jak, stabilan i ujedinjen u 2022. godini“, rekao je Čeferin.

Informacija koja je korak ka značajnijoj poseti na stadionima dolazi iz Nemačke gde je u okviru blažih mera dozvoljeno do 10.000 gledalaca na velikim događajima na otvorenom, kao što su fudbalske utakmice Bundeslige.

Prihodi od sponzorskih ugovora manji su za 1,7 milijardu evra, a 900 miliona evra je manjak od prava na TV prenose. Takođe, za 40 odsto su pali prihodi od igračkih transfera.

Prema informacijama UEFA, 14 od 15 najboljih liga po prihodima imaju dogovorene višegodišnje sponzorske ugovore namenjene finansiranju nacionalnih takmičenja.

Španska La Liga je na pragu novog sponzorskog ugovora sa kompanijom CVC koji bi bio vredan oko dve milijarde evra u zamenu za 8,2 odsto komercijalnih prava ovog takmičenja. Prema ugovoru 70 odsto dogovorenih sredstava bilo bi uloženo u razvoj infrastrukture i tehnoloških inovacija. CVC je privatni investicioni fond sa kapitalom od 122 milijarde dolara.

Tri četvrtine evropskih liga ima ime sponzora uz naziv takmičenja, a među njima čak 14 nosi ime sportskih kladionica.

Postoji i 12 vrhunskih nacionalnih divizija, uključujući englesku Premier ligu i nemačku Bundesligu, koje su se opredelile da ne dodaju komercijalni naziv uz ime takmičenja.

  • TATJANA

    4.2.2022 #1 Author

    Interesantne statistike

    Odgovori

  • STRELAC

    4.2.2022 #2 Author

    Slazem se da je fudbal za mnoge bio i jeste
    spas,ali cifre koje se pominju su nadrealne.Da li stvarno treba da se zabrinemo sto su prihodi od transfera manji za 40%???

    Odgovori

  • SNEZANA

    4.2.2022 #3 Author

    Ne gube samo fudbalski,vec generalno sport.

    Odgovori

  • MAJA

    4.2.2022 #4 Author

    Porazavsjuce da profesionalni sport i kladionice saradjuju i sponzirusu klubove

    Odgovori

  • Zorica S.

    5.2.2022 #5 Author

    Pandemija uvek utice na losu prodaju ulaznica a i sponzori se pivlace i traze novo trziste,prometnije za svoje reklame.

    Odgovori

  • ZVE84

    7.2.2022 #6 Author

    Evo potresla sam se…. Najbitnija sporedna stvar na svetu… Ljudi, shvatate li o kojim ciframa se ovde radi? Ccc

    Odgovori

  • TINA

    9.2.2022 #7 Author

    Sporedna stvar. U problemu su oni koji se time bave.

    Odgovori

  • BOBICA

    1.10.2023 #8 Author

    Ne gubimo mi, gube ti sto rade.

    Odgovori

  • BIJUTI27

    10.12.2023 #9 Author

    Astronomsko cene karata

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...