GAZPROM NAJAVIO ŽALBU NA ODLUKU POLJSKE KOMISIJE Drakonska kazna politički motivisana

EUSvetVesti

8.10.2020 11:59 Autor: Vladimir Jokanović 1

GAZPROM NAJAVIO ŽALBU NA ODLUKU POLJSKE KOMISIJE Drakonska kazna politički motivisana GAZPROM NAJAVIO ŽALBU NA ODLUKU POLJSKE KOMISIJE Drakonska kazna politički motivisana
Akcije Gazproma izgubile su na vrednosti oko 2,5 odsto nakon što je poljski antimonopolski regulator saopštio da je izrekao 29 milijardi zlota (7,6 milijardi... GAZPROM NAJAVIO ŽALBU NA ODLUKU POLJSKE KOMISIJE Drakonska kazna politički motivisana

Akcije Gazproma izgubile su na vrednosti oko 2,5 odsto nakon što je poljski antimonopolski regulator saopštio da je izrekao 29 milijardi zlota (7,6 milijardi dolara) kazne ruskoj kompaniji zbog izgradnje gasovoda Severni tok 2 (ST2) bez njihovog odobrenja. Gazprom je najavio da će se žaliti sudu na ovu odluku.

Nadzorni organ poljske Komisije za zaštitu konkurencije (UOKiK) takođe je saopštio da je izrekao kaznu od 234 miliona zlota (61,36 miliona dolara) za pet drugih firmi koje su uključene u finansiranje tog gasovoda vrednog 11 milijardi dolara, kojim će biti udvostručen izvozni kapacitet ruskog gasa preko Baltičkog mora, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Foto: Pixabay.com

Poljska smatra ST2 pretnjom evropskoj energetskoj bezbednosti, navodeći da će on povećati oslanjanje Evrope na rusku energiju, a protiv izgradnje tog gasovoda su i SAD koje su uvele sankcije kompanijama koje polažu cevi za taj projekat.

UOKiK godinama istražuje taj projekat, a u avgustu je kaznio Gazprom sa 213 miliona zlota zbog nedostatka saradnje u vezi sa ovim gasovodom. „Pokretanje ST2 predstavljaće pretnju kontinuitetu isporuka prirodnog gasa u Poljsku. Takođe je vrlo verovatno poskupljenje tog proizvoda, s tim što će povećanje cene snositi poljski potrošači“, izjavio je Tomaš Krostni, predsednik UOKiK.

Završetak ovog investicionog projekta, tvrdi Krostni, „povećava ekonomsku zavisnost od ruskog gasa – ne samo u slučaju Poljske, već i drugih evropskih država“. Iz Gazproma su najavili da će iskoristiti svoje pravo da se žale na novčanu kaznu poljskog antimonopolskog regulatora. Ruski energetski eksperti ocenili su da je reč o političkoj odluci, a u Gazpromu smatraju da je visina kazne bez presedana, što sugreiše da Poljska ne bira sredstva kako bi sprečila realizaciju projekta.

Foto: Pixabay.com

Gazprom je saopštio da će se žaliti, jer „nije prekršio antimonopolske propise Republike Poljske“, prenosi ruski Vzglyad. To bi značilo odlaganje plaćanja bilo koje novčane kazne pre odluke suda, a prema procenama nemačkog Unipera, jednog od partnera u izgradnji ST2, proces bi mogao da potraje oko pet godina. Gazprom ocenjuje da je visina kazne pokazatelj da Poljska „na bilo koji način želi da podrije implementaciju projekta ST2“.

Evropska komesarka za konkurenciju Margret Vesteger (Margrethe Vestager) reagovala je iznenađeno na odluku Varšave, navodeći da Brisel „nije imao blisku saradnju sa poljskim nacionalnim organom za zaštitu konkurencije“. Ona nije govorila o detaljima, ali je primetila da su u EU veoma retke maksimalne antimonopolske kazne.

ST2 je partnerski poduhvat ruskog Gazproma i pet evropskih energetskih kompanija – francuske ENGIE, austrijskog OMW, britansko-holandske Royal Dutch Shell i nemačkih Uniper i Wintershall, a svaka od evropskih kompanija obavezala se da će sa po 950 miliona evra učestvovati u finansiranju projekta, dok je za ostatak finasiranja obavezu preuzela ruska kompanija.

Izgradnja preostalih oko 160 od ukupno 2.450 kilometara cevovoda zastala je zimus kada se švajcarska kompanija „Allseas“, koja je gradila gasovod, povukla iz posla pod pretnjom američkih sankcija.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...