Jedna od poruka iz Pekinga da transport treba da bude dostupan svima

Globalni forum o održivim rešenjima i inovacijama u transportu

ManifestacijeSvetU fokusu

26.9.2023 08:21 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Globalni forum o održivim rešenjima i inovacijama u transportu Globalni forum o održivim rešenjima i inovacijama u transportu
Na Globalnom forumu održivog transporta u Kini, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, stručnjaci traže rešenja za globalni problem transporta, razgovaraju o inovacijama i uključivanju zelene... Globalni forum o održivim rešenjima i inovacijama u transportu

Na Globalnom forumu održivog transporta u Kini, pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, stručnjaci traže rešenja za globalni problem transporta, razgovaraju o inovacijama i uključivanju zelene energije, objavio je RTS u izveštaju iz Pekinga.

Tema dvodnevnog foruma – rešenja za održivi transport, uključujući ruralni i urbani saobraćaj, javni prevoz, veze održivog transporta sa klimatskim promenama i energetikom, bezbednost na putevima.

„Transport je važan za kvalitet života i razvoj. Kina je velika zemlja koja želi da se poveže sa drugim zemljama, jer je globalno povezivanje potencijal za ekonomsku stabilnost, produktivnost i bolju budućnost civilizacije“, rekao je Li Ćang, premijer Kine.

„I pored nastojanja da se poveća broj električnih automobila, globalne elektrifikacije i prelaska na obnovljive energije, to nije dovoljno. Do 2050. moramo da se suočimo sa izazovima i da stvorimo platformu da transport učinimo dostupnim svima“, kaže Li Junhua, podsekretar Generalne skupštine UN za ekonomske i društvene odnose.

Gradnja pruga za velike brzine, mostova, aerodroma – glavni su projekti na putu ka održivom transportu. Na inicijativu Kine najavljeno je osnivanje Globalne alijanse.

Istovremeno, u Pekingu se održava Međunarodna izložba transportne tehnologije i opreme. Na marginama Foruma, srpski ministar saobraćaja sastao se sa kolegama iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Azerbejdžana, Šri Lanke, Saudijske Arabije.

„Ako želimo da smanjimo broj vozila moramo da gradimo više pruga, moramo da učinimo javni prevoz dostupnijim ljudima jer se u tom slučaju neće koristiti automobili“, istakao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Samo zajedničkim radom i unapređenjem tehnologije mogu da se ostvare zadati ciljevi, da bi se unapredio saobraćaj i očuvala životna sredina, zaključak je Foruma koji je preneo RTS.

  • SABRINA

    26.9.2023 #1 Author

    Dobro organizovan i siguran transport bilo koje vrste je veoma bitan za svaku zemlju.

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...