GLOBALNI PAD BROJA TURISTA ZA OKO 30 ODSTO Kriza zbog korone rizik za milione radnih mesta

Svet

28.3.2020 21:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

GLOBALNI PAD BROJA TURISTA ZA OKO 30 ODSTO Kriza zbog korone rizik za milione radnih mesta GLOBALNI PAD BROJA TURISTA ZA OKO 30 ODSTO Kriza zbog korone rizik za milione radnih mesta
Zbog pandemije novog korona virusa broj stranih turista ove godine će na globalnom nivou pasti za 20 do 30 odsto, pokazale su najnovije prognoze... GLOBALNI PAD BROJA TURISTA ZA OKO 30 ODSTO Kriza zbog korone rizik za milione radnih mesta

Zbog pandemije novog korona virusa broj stranih turista ove godine će na globalnom nivou pasti za 20 do 30 odsto, pokazale su najnovije prognoze Svetske turističke organizacije (UNWTO).

Prihod će biti 300 do 450 milijardi američkih dolara manji, što je otprilike za trećinu manje od prihoda od 1.500 milijardi u 2019. godini. Kriza zbog epidemije virusa nosi rizik za milione radnih mesta, procenjuju u UNWTO.
Ukoliko se ostvari ova prognoza, svetski turizam će izgubiti između 5 i 7 godina rasta, na osnovu kretanja ovog tržišta prethodnih godina.

UNWTO potseća da je tokom globalne finansijske krize 2008. godine zabeležen pad turističkih putovanja za 4 odsto, a 2003. godine za vreme epidemije virusa SARS 0,4 odsto na globalnom nivou.

UNWTO je ranije predviđala pad globalnog turizma od tri odsto, ali je sada tu prognozu promenio na osnovu procene da je turizam među najteže pogođenim privrednim granama zbog epidemije korona virusa.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...