rat u zalivu promenio trasu teretnih brodova

Godišnji obim transporta u Sueckom kanalu smanjen za dve trećine

SvetU fokusu

23.5.2024 18:44 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Godišnji obim transporta u Sueckom kanalu smanjen za dve trećine Godišnji obim transporta u Sueckom kanalu smanjen za dve trećine
Obim transporta kroz Suecki kanal smanjen je za dve trećine u aprilu 2024. na godišnjem nivou, saopštio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond (MMF).... Godišnji obim transporta u Sueckom kanalu smanjen za dve trećine

Obim transporta kroz Suecki kanal smanjen je za dve trećine u aprilu 2024. na godišnjem nivou, saopštio je u četvrtak Međunarodni monetarni fond (MMF).

Nakon  izraelskih napada na Gazu prošlog oktobra, jemenska pobunjenička grupa Huti počela je da napada brodove povezane sa Izraelom u Crvenom moru, prenosi Anadolu Agency.

Ovi napadi na komercijalne brodove u Crvenom moru primorali su logističke firme da koriste alternativne rute, podižući cene isporuke i odlažući isporuke.

Prema platformi MMF-a Portwatch, u saradnji sa Oksfordskim univerzitetom, obim transporta se skoro udvostručio u Rtu dobre nade, što je jedna od najvažnijih alternativa.

Portwatch je  saopštio da ova situacija utiče na mnoge ekonomije na Bliskom istoku, Evropi, Aziji i Africi. Brodska ruta kroz  Crveno more važna je za izvoz nafte sa Bliskog istoka u Evropu i iz Rusije u Aziju.

 • SUNCE

  24.5.2024 #1 Author

  To je rezultat rata u Ukrajini najvecim delom

  Odgovori

 • AJA

  24.5.2024 #2 Author

  Vrlo jasno zato sto je tako !!!!

  Odgovori

 • ŽIZI

  26.5.2024 #3 Author

  Kada je rat pozivtivno uticao na bilo šta?

  Odgovori

 • PIKSI

  26.5.2024 #4 Author

  Razlog je jasan

  Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...