Prema podacima američkog Biroa za ekonomske analize

Indeks privatne potrošnje u SAD u januaru 2,4 odsto

Svet

1.3.2024 09:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Indeks privatne potrošnje u SAD u januaru 2,4 odsto Indeks privatne potrošnje u SAD u januaru 2,4 odsto
Inflacija u SAD pala je na 2,4 procenta za godinu dana do januara, prema metrici koju prate američke Federalne rezerve, podržavajući očekivanja smanjenja kamatnih... Indeks privatne potrošnje u SAD u januaru 2,4 odsto

Inflacija u SAD pala je na 2,4 procenta za godinu dana do januara, prema metrici koju prate američke Federalne rezerve, podržavajući očekivanja smanjenja kamatnih stopa kasnije ove godine, prema podacima Biroa za ekonomske analize.

Indeks privatne potrošnje (PCE) dostigao je u januaru godišnji rast od 2,4 procenta, što je za 0,2 procentna boda manje nego u decembru i u skladu sa očekivanjima, prenosi Seebiz.

Na godišnjem nivou smanjena je i stopa inflacije u vezi sa ličnom potrošnjom bez uzimanja u obzir cena hrane i energije, o čemu Fed najviše vodi računa u svojoj monetarnoj politici. PCE je porastao na mesečnom nivou za 0,3 odsto.

Stopa inflacije vezana za ličnu potrošnju, isključujući cene energije i hrane bila je na godišnjem nivou niža za 2,8 odsto ili za 0,1 procentni bod nego u decembru. Podaci Biroa odvojeni su od indeksa potrošačkih cena u SAD, koji je u januaru porastao za 3,1 odsto na godišnjem nivou.

Najnoviji podaci su dobra vest za američku centralnu banku, koja je prošle godine u borbi za obuzdavanje visoke inflacije podigla ključnu kamatnu stopu na nivo od 5,25 do 5,50 odsto, što je najviše za 23 godine.

Kamatne stope su već nekoliko meseci nepromenjene, a očekuje se da će uskoro početi da opadaju uporedo sa slabljenjem inflacije. Ipak mnogi analitičari procenjuju da će Fed biti veoma oprezan u smanjivanju kamatnih stopa i da neće početi da ih smanjuje pre leta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...