Nezvanični rezultati sugerišu izbornu pobedu aktuelnog premijera

Indijske akcije ojačale na krilima Modijevog trijumfa

BerzaSvet

3.6.2024 10:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Indijske akcije ojačale na krilima Modijevog trijumfa Indijske akcije ojačale na krilima Modijevog trijumfa
Indijski berzanski indeksi dostigli su rekordne vrednosti nakon što su izlazne ankete predvidele ubedljivu pobedu premijera Narendre Modija na izborima, što investitorima obećava nastavak... Indijske akcije ojačale na krilima Modijevog trijumfa

Indijski berzanski indeksi dostigli su rekordne vrednosti nakon što su izlazne ankete predvidele ubedljivu pobedu premijera Narendre Modija na izborima, što investitorima obećava nastavak njegove ekonomske politike zasnovane na infrastrukturnom razvoju i reformama pogodnim za tržište.

Serija anketa objavljenih tokom vikenda na indijskim TV stanicama i agencijama pokazala je da Modijeva stranka Bharatiya Janata povećava svoje prisustvo u donjem domu indijskog parlamenta. Anketa takođe sugeriše potencijalnu dvotrećinsku većinu za BJP i saveznike, što bi moglo omogućiti promene ustava zemlje, prenosi Financial Times.

Indijska izborna komisija trebalo bi da objavi zvanične rezultate u utorak nakon završetka sedmofaznog, višenedeljnog glasanja u najnaseljenijoj zemlji sveta.

Glavni indijski berzanski indeksi dostigli su rekordne vrednosti u ponedeljak, pri čemu je Nifty 50 ojačao za 3,6 odsto, dok je BSE Sensex porastao za 3,8 odsto na otvaranju. Rupi je ojačao za 0,6 odsto u odnosu na dolar, a prinosi na indijske desetogodišnje obveznice pali su na 6,95 odsto sa 6,98 odsto koliko je iznosio na zatvaranju u petak.

Analitičari očekuju da će ubedljiva Modijeva pobeda podstaći rast akcija kompanija iz sektora industrije i infrastrukture. Akcije kompanija u vlasništvu Gautama Adanija, milijardera fokusiranog na infrastrukturu sa dugogodišnjim vezama sa Modijem, dostigle su nove vrednosti u ponedeljak. Njegov vodeći lučki biznis porastao je za 12,8 odsto.

Nifty 50 je prošle nedelje pao za 1,9 odsto usled sumnji da će BJP uspeti da napreduje u odnosu na rezultate iz 2019. godine. Strani investitori prodali su više od tri milijarde dolara indijskih akcija u maju. Mnogi su izrazili zabrinutost zbog visoko vrednovanih akcija u zemlji, koje su među najskupljima u Aziji.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.