Cene hrane su u oktobru porasle za 6,2 odsto na godišnjem nivou

Inflacija u Japanu najviša od januara 1991. godine

Svet

18.11.2022 10:36 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Inflacija u Japanu najviša od januara 1991. godine Inflacija u Japanu najviša od januara 1991. godine
Prema zvaničnim podacima objavljenim u petak, godišnja stopa potrošačke inflacije u Japanu porasla je na 3,7 odsto u oktobru, najviše od januara 1991. godine.... Inflacija u Japanu najviša od januara 1991. godine

Prema zvaničnim podacima objavljenim u petak, godišnja stopa potrošačke inflacije u Japanu porasla je na 3,7 odsto u oktobru, najviše od januara 1991. godine.

Ova cifra se ubrzala sa tri odsto u septembru, uglavnom zbog rasta cena hrane i sirovina, saopštio je Zavod za statistiku Japana, prenosi Anadolu Agency.

Cene hrane su u oktobru porasle za 6,2 odsto na godišnjem nivou, u odnosu na skok od 4,2 procenta zabeležen u septembru.

Troškovi stanovanja porasli su 1,1 odsto na godišnjem nivou, dok su troškovi goriva, osvetljenja i rasvete i vode porasli za 14,6 procenata u oktobru.

Na mesečnom nivou, japanski indeks potrošačkih cena je porastao za 0,6 odsto u oktobru, što je najbrži tempo od aprila 2014. godine, nakon rasta od 0,3 odsto u septembru.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...