Porasle nade da se inflacija vraća u ciljani okvir

Inflacija u SAD u maju 3,3 odsto

BankeSvet

12.6.2024 15:32 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u SAD u maju 3,3 odsto Inflacija u SAD u maju 3,3 odsto
Inflacija u SAD blago je opala u maju na 3,3 odsto u odnosu na april kada je iznosila 3,4 procenta, ali zabrinutost potrošača zbog... Inflacija u SAD u maju 3,3 odsto

Inflacija u SAD blago je opala u maju na 3,3 odsto u odnosu na april kada je iznosila 3,4 procenta, ali zabrinutost potrošača zbog visokih cena i dalje snažno utiče na predsedničke izbore koji će biti održani u novembru.

Rast cena je drastično opao od kada je pre dve godine premašio devet procenata, dostigavši najviši nivo za 40 godina, podstaknut ekonomskim posledicama pandemije Covid-19, prenosi Guardian.

Međutim, mnogi Amerikanci i dalje osećaju cenovni pritisak, a indeks potrošačkih cena nije pao koliko bi kreatori politike želeli. Dok su cene goriva i avionskih karata pale u maju, rastući troškovi stanovanja, uključujući rentu, pomogli su da se zadrži ukupna stopa inflacije.

Na mesečnom nivou, međutim, cene su u celini bile stabilne, što jača nade da se inflacija vraća ka normalnim nivoima, odnosno prema ciljanom okviru od dva odsto.

Najnoviji zvanični podaci objavljeni su nekoliko sati pre nego što će Federalne rezerve, koje su naglo povećale kamatne stope 2022. i 2023. godine kako bi ohladile američku ekonomiju, objaviti svoju najnoviju odluku o kamatnim stopama.

Očekuje da će centralna banka zadržati kamatne stope između 5,25 i 5,5 odsto, što je dvodecenijski maksimum. Takođe će objaviti pomno praćen sažetak očekivanja najviših zvaničnika za rast, zapošljavanje i inflaciju.

  • ELLA

    13.6.2024 #1 Author

    Kod nas je ovo misaona imenica

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.