Cene na Ostrvu u padu drugi mesec zaredom

Inflacija u Velikoj Britaniji u decembru 10,5 odsto

Svet

18.1.2023 09:07 Autor: Vladimir Jokanović 1

Inflacija u Velikoj Britaniji u decembru 10,5 odsto Inflacija u Velikoj Britaniji u decembru 10,5 odsto
Inflacija u Velikoj Britaniji usporila je drugi mesec zaredom u decembru, povlačeći se sa višedecenijskog maksimuma u oktobru. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cena pala... Inflacija u Velikoj Britaniji u decembru 10,5 odsto

Inflacija u Velikoj Britaniji usporila je drugi mesec zaredom u decembru, povlačeći se sa višedecenijskog maksimuma u oktobru. Godišnja stopa inflacije potrošačkih cena pala je u decembru na 10,5 odsto sa 10,7 u novembru, saopštio je u sredu Državni zavod za statistiku (ONS).

Pad inflacije bio je u skladu sa očekivanjima analitičara i ispod maksimalnih 11,1 odsto u oktobru. To sugeriše, kako ocenjuje Financial Times, da je rast cena možda dostigao vrhunac.

Ipak, bazna inflacija koja isključuje cene hrane, energije, alkohola i duvana, robu sa promenljivim cenama, ostala je nepromenjena na 6,3 odsto, što je premašilo prognozu ekonomista koje je anketirao Reuters, o padu na 6,2 procenta.

ONS je saopštio da je usporavanje inflacije delimično izazvano ublažavanjem inflacije cena motornih goriva.

Odvojeni nacionalni podaci objavljeni ranije ovog meseca pokazali su da je američka inflacija u decembru pala na najnižu vrednost u poslednjih 15 meseci, dok se u evrozoni vratila na jednocifrenu vrednost.

  • GOCA BG

    21.1.2023 #1 Author

    To je mali neosetni pad,strajkovi ce se nastaviti…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...