Za lokalno tržište izdvaja se 20 odsto pošiljki

Izvoz palminog ulja iz Indonezije ove godine možda pada na 33,2 miliona tona

AgrobiznisBiznisSvetU fokusu

28.1.2022 20:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Izvoz palminog ulja iz Indonezije ove godine možda pada na 33,2 miliona tona Izvoz palminog ulja iz Indonezije ove godine možda pada na 33,2 miliona tona
Prema podacima vodeće industrijske grupe, izvoz palminog ulja iz Indonezije mogao bi pasti za milion tona ove godine, što ukazuje na to da najnovija... Izvoz palminog ulja iz Indonezije ove godine možda pada na 33,2 miliona tona

Prema podacima vodeće industrijske grupe, izvoz palminog ulja iz Indonezije mogao bi pasti za milion tona ove godine, što ukazuje na to da najnovija politika cena koju vlada ove zemlje primenjuje neće značajno smanjiti isporuke u inostranstvo.

Izvoz države koja je najveći uzgajivač uljanih palmi ove godine bi mogao pasti za tri odsto, na 33,2 miliona tona, saopšteno je iz Indonežanske asocijacije za palmino ulje, poznate i kao Gapki. Razlog pada je predviđanje analitičara da će potrošnja jestivog tropskog ulja i biodizela porasti, piše Bloomberg.

Iako prognoza još ne uzima u obzir najnovije izvozno pravilo, prema kome se od kompanija zahteva da izdvajaju 20 odsto pošiljki na lokalno tržište, iz agencije Gapki navode da ta politika verovatno neće uticati na obim izvoza.

Nakon što je Vlada Indonezije predstavila ovu politiku, palmino ulje – jestivo ulje koje se konzumira najviše na svetu, postavilo je novi rekord kada je u pitanju cena.

Cene ovog ulja su u 2021. godini porasle za oko 60 odsto, podstaknute ozbiljnim nedostatkom radne snage u Maleziji, drugom po veličini uzgajivaču uljanih palmi, kao i oskudnim globalnim zalihama biljnih ulja.

Agencija Gapki procenjuje da će domaća potrošnja palminog ulja ove godine porasti za 12 odsto, na 20,6 miliona tona. Tu je uključeno i 8,8 miliona tona za proizvodnju biodizela.

Lokalna potražnja za jestivim uljem ove godine se procenjuje na 5,7 miliona kilolitara, za šta će potencijalno biti potrebno oko osam miliona tona sirovog palminog ulja, navode iz agencije.

U Indoneziji je prošle godine proizvedeno 47 miliona tona sirovog palminog ulja, od čega je 2,7 miliona izvezeno. Ova zemlja uglavnom isporučuje prerađeno palmino ulje, a proizvodnja sirovog palminog ulja mogla bi u 2022. godini porasti za 4,5 odsto, na 49 miliona tona.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...