JAČANJE AMERIČKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Oporavak delimičan, čekaju se izbori

SvetVesti

30.10.2020 18:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

JAČANJE AMERIČKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Oporavak delimičan, čekaju se izbori JAČANJE AMERIČKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Oporavak delimičan, čekaju se izbori
Američka ekonomija porasla je za 33,1 odsto na godišnjem nivou u tromesečju jul-septembar, što je ubedljivo najveći kvartalni dobitak, nakon ogromnog pada u proleće,... JAČANJE AMERIČKE EKONOMIJE U TREĆEM KVARTALU Oporavak delimičan, čekaju se izbori

Američka ekonomija porasla je za 33,1 odsto na godišnjem nivou u tromesečju jul-septembar, što je ubedljivo najveći kvartalni dobitak, nakon ogromnog pada u proleće, kada je ekspanzija epidemije korona virusa zatvorila preduzeća i ugasila milione radnih mesta.

Ipak, oporavak od najdublje recesije od Velike depresije (1929-1933) još nije završen, ocenjuje Tampa Bay Times. Ministarstvo trgovine SAD navodi da je rastom u trećem kvartalu zemlja povratila samo oko dve trećine proizvodnje koja je izgubljena u prvoj polovini godine, kada je ekonomija praktično zamrznuta zbog masovnog zatvaranja preduzeća.

Porast BDP u trećem kvartalu podstaknut je rekordnim rastom potrošnje za 40,7 procenata. Prethodno je potrošnja opala za 31,4 odsto usled prolećnog zastoja. Potrošnja domaćinstava, ili takozvana lična potrošnja čini oko dve trećine američke ekonomske aktivnosti.

Nezaposlenost u Americi
Foto: Tanjug/AP

Poslovna ulaganja takođe su snažno porasla u prošlom kvartalu, za 20,3 odsto. Stambene investicije porasle su za 59,3 odsto, što je znak potražnje za stanovima. Međutim, ekonomija ponovo slabi i suočava se sa ozbiljnim rizicima, zbog povećanja broja slučajeva zaraze korona virusom. Goldman Sachs je umanjio prognozu rasta za tekući četvrti kvartal sa šest na tri odsto.

Procena rasta za treći kvartal poslednji je veliki ekonomski izveštaj uoči predsedničkih izbora u Americi. Može se reći da je predsednik Donald Tramp (Donald Trump) dobio opštu podršku za svoje upravljanje ekonomijom, a mnogi analitičari veruju da bi on u redovnim uslovima, dakle da nema pandemije, glatko pobedio na izborima 3. novembra.

Foto: Tanjug/AP

Broj Amerikanaca koji su zatražili naknadu za nezaposlene opao je prošle nedelje na 751.000, što je pad za 40.000 i najniži je broju od marta, ali je i dalje veoma visok i ukazuje na to da virusna pandemija prisiljava mnoge poslodavce da smanjuju obim poslovanja i ukidaju radna mesta.

Pregovori o nacrtu zakona o stimulativnim podsticajima za preduzeća i domaćinstva biće nastavljeni posle izbora, a zavisno od toga ko bude pobedio vlada bi mogla da donese novi zakon pre ili kasnije. Ukoliko bude pobedio demokratski kandidat Džo Bajden (Joe Biden) onda se može očekivati da će datum inauguracije 20. januar biti poželjan rok za donošenje zakona o drugom paketu pomoći, navodi CNET.

Foto: Tanjug/AP

Ako pobedi Tramp on neće imati razloga da čeka poseban dan, a već je najavio građanima u svom stilu da će im isporučiti „najbolji stimulativni paket koji su ikada videli“. Poslednji izveštaj o smanjenju nezaposlenosti trebalo bi da je obradovao Trampa.

Prema istraživanju Forbesa i Ipsosa mnogi Amerikanci trenutno se osećaju nelagodno u pogledu svojih finansija. Oko 61 odsto ispitanika reklo je da sada nerado obavljaju velike kupovine, kao što su kuća ili automobil, dok je ukupno poverenje potrošača na srednjem nivou.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...