istraživanje istorije galaksija i vode u planetarnim sistemima

Južnokorejski tim završava razvoj opreme za testiranje NASA SPHEREx teleskopa

BiznisHi-techLifestyleSvet

17.8.2022 19:56 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Južnokorejski tim završava razvoj opreme za testiranje NASA SPHEREx teleskopa Južnokorejski tim završava razvoj opreme za testiranje NASA SPHEREx teleskopa
Tim naučnika iz Južne Koreje završio je razvoj ključne opreme za testiranje SPHEREx-a, prvog na svetu spektralnog svemirskog teleskopa koji se konstruiše pod vođstvom... Južnokorejski tim završava razvoj opreme za testiranje NASA SPHEREx teleskopa

Tim naučnika iz Južne Koreje završio je razvoj ključne opreme za testiranje SPHEREx-a, prvog na svetu spektralnog svemirskog teleskopa koji se konstruiše pod vođstvom Nacionalne administracije za aeronautiku i svemir (NASA), saopštilo je u sredu južnokorejsko ministarstvo nauke.

Tim koji je predvodio  Džeong Vung-seob  (Jeong Woong-seob) sa Instituta za astronomiju i svemirsku nauku Južne Koreje (KASI) završio je razvoj kriogene vakumske komore za SPHEREx i prevezao i instalirao opremu za testiranje na Kalifornijskom institutu za tehnologiju u Los Anđelesu u junu, saopštilo je Ministarstvo nauke i informacionih tehnologija, piše Korea Times.

Komora će omogućiti inženjerima da testiraju mogućnosti bliskog infracrvenog svemirskog teleskopa tako što će ponovo kreirati simulirano svemirsko okruženje.

KASI je jedini međunarodni tim koji učestvuje u američkom projektu pokrenutom 2015. godine. Ostale organizacije koje učestvuju uključuju Kalifornijski institut za tehnologiju, NASA Laboratoriju za mlazni pogon, Harvard-Smitsonijan centar za astrofiziku i Univerzitet Džons Hopkins.

NASA planira da lansira SPHEREx u aprilu 2025. godine. Teleskop će koristiti spektrofotometar da izvrši istraživanje celog neba koje će meriti bliske infracrvene spektre od 0,75 do 5,0 mikrometara dok putuje duž Sunčeve sinhrone orbite.

Očekuje se da će misija trajati oko 30 meseci nakon lansiranja i pomoći naučnicima da bolje razumeju poreklo i istoriju galaksija i istraže poreklo vode u planetarnim sistemima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...