Izbori za gradonačelnika u Kanadi

Kandidaturu za prvog čoveka Toronta podnele 102 osobe

LifestyleSvetZanimljivosti

26.6.2023 15:12 Autor: Vladimir Jokanović 5

Kandidaturu za prvog čoveka Toronta podnele 102 osobe Kandidaturu za prvog čoveka Toronta podnele 102 osobe
Građani Toronta u Kanadi u ponedeljak biraju novog gradonačelnika. To bi samo po sebi bila lokalna vest da se na glasačkom listiću ne nalaze... Kandidaturu za prvog čoveka Toronta podnele 102 osobe

Građani Toronta u Kanadi u ponedeljak biraju novog gradonačelnika. To bi samo po sebi bila lokalna vest da se na glasačkom listiću ne nalaze imena čak 102 kandidata.

Imena su ispisana u 34 reda i tri kolone, a pored „ozbiljnih“ kandidata, tu su i jedan tinejdžer, jedan komičar i jedan klimatski aktivista koji je rekao da se kandiduje u ime svog psa.

Niski standardi za kandidaturu i neočekivana ostavka dosadašnjeg gradonačelnika doveli su do najvećeg zabeleženog broja kandidata na izborima za prvog čoveka Toronta, prenosi Bloomberg. Poslednji put kada su održani izbori za gradonačelnika na glasačkom listiću bila su imena 31 kandidata.

Procene pokazuju da troje kandidata ima realne šanse za pobedu na izborima, a ostalih 99 će se boriti za dobru promociju koja bi im eventulno otvorila mogućnost bavljenja politikom u budućnosti.

Svaki punoletni stanovnik Toronta imao je pravo na kandidaturu uz 25 potpisa, 200 dolara takse i minimalnu dokumentaciju, a bez pripadnosti političkoj partiji. Trošak plaćanja takse naknadno će biti refundiran svim kandidatima.

Osim tinejdžera koji je u slučaju pobede obećao registraciju naziva internet domena za 17 kanadskih dolara (13 američkih dolara), u trci je i preduzetnik, čija je kompanija proglašena krivom za međunarodnu piramidalnu šemu.

Uprkos niskoj finansijskoj granici za kandidaturi, vodeći kandidati za gradonačelnike mogli bi da potroše u proseku milion kanadskih dolara za finansiranje kampanje. Toronto ima ograničenje potrošnje do 1,66 miliona kanadskih dolara u kampanji za izbor gradonačelnika.

  • Jj992

    26.6.2023 #1 Author

    Dosta kandidata, to nije lose.

    Odgovori

  • MAJA

    27.6.2023 #2 Author

    Kakva trka, videcemo ko će pobediti

    Odgovori

  • DASHA

    27.6.2023 #3 Author

    Pored “ozbiljnih “… hm . A zasto su tinejdzer, komicar i ovaj poslednji (koji bi najvervovatnije bio moj izbor) neozbiljni? Svakako, promena zna da bude i osvezenje.

    Odgovori

  • SHALIMAR

    27.6.2023 #4 Author

    Veliki broj prijavljenih,videcemo ko ce uci u najuzi krug…

    Odgovori

  • AJA

    3.7.2023 #5 Author

    Videcemo ko ce od svih njih uci u najuzi krug

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...