Usporeno snabdevanje radioaktivnim gorivom

Kazahstan smanjuje proizvodnju uranijuma zbog nedostatka sumporne kiseline

SvetU fokusu

23.8.2024 15:19 Autor: Vladimir Jokanović 0

Kazahstan smanjuje proizvodnju uranijuma zbog nedostatka sumporne kiseline Kazahstan smanjuje proizvodnju uranijuma zbog nedostatka sumporne kiseline
Kazatomprom, najveći svetski proizvođač uranijuma, smanjio je svoj proizvodni cilj za 2025. godinu zbog kašnjenja u projektima i nedostatka sumporne kiseline, što preti da... Kazahstan smanjuje proizvodnju uranijuma zbog nedostatka sumporne kiseline

Kazatomprom, najveći svetski proizvođač uranijuma, smanjio je svoj proizvodni cilj za 2025. godinu zbog kašnjenja u projektima i nedostatka sumporne kiseline, što preti da smanji snabdevanje ovim radioaktivnim gorivom koje je ključno za nuklearnu energiju.

Kazahstanska kompanija, koja proizvodi petinu globalne ponude uranijuma, smanjila je svoj cilj za narednu godinu za 17 procenata na raspon od 25.000 do 26.500 tona „žutog grumenja“, prenosi Financial Times.

To će verovatno povećati pritisak na cene uranijuma, koje su se delimično spustile sa šesnaestogodišnjeg maksimuma iznad 100 dolara po funti (0,45 kg) ove godine, ali i dalje ostaju na istorijski visokim nivoima iznad 80 dolara po funti, prema podacima kompanije UxC, koja pruža podatke o cenama.


Meržan Jusupov, glavni izvršni direktor Kazatomproma, rekao je da „neizvesnost oko snabdevanja sumpornom kiselinom za potrebe 2025. godine i kašnjenja u građevinskim radovima na novorazvijenim nalazištima rezultiraju potrebom da se ponovo procene naši planovi za 2025. godinu“.

Nuklearna energija je doživela preporod otkako je svet zapao u energetsku krizu izazvanu ratom u Ukrajini, ali snabdevanje uranijumom nije moglo da drži korak sa povećanom potražnjom nakon decenije nedovoljnih ulaganja u novu proizvodnju.

Komunalne kompanije drže velike zalihe uranijuma kako bi pokretale svoje nuklearne reaktore, ali su spremne da obezbede nuklearno gorivo po skoro bilo kojoj ceni, stvarajući uslove za nestabilne skokove cena „žutog grumenja“.

Uprkos ranijem upozorenju u februaru o riziku od smanjenja prognoze proizvodnje, zalihe u Kazatompromu su na najnižem nivou ikada zabeleženom, prema podacima Canaccord Genuity, sa 4.142 tone uranijuma, što je pad od 31 procenta u odnosu na prethodnu godinu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.