prodaja imovine dovela do porasta zaliha zlata u državnim rezervama

Kina prodala rekordnu količinu državnih obveznica vrednih više od 53 milijarde dolara

Svet

18.5.2024 09:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Kina prodala rekordnu količinu državnih obveznica vrednih više od 53 milijarde dolara Kina prodala rekordnu količinu državnih obveznica vrednih više od 53 milijarde dolara
Kina je u prvom tromesečju prodala rekordnu količinu od 53,3 milijarde dolara državnih obveznica američkog trezora i drugih hartija od vrednosti, u pokušaju da... Kina prodala rekordnu količinu državnih obveznica vrednih više od 53 milijarde dolara

Kina je u prvom tromesečju prodala rekordnu količinu od 53,3 milijarde dolara državnih obveznica američkog trezora i drugih hartija od vrednosti, u pokušaju da se diverzifikuje od američke imovine.

Kineske investicije u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) ponovo privlače pažnju investitora, usred znakova da bi se tenzije između najvećih svetskih ekonomija mogle pogoršati, javlja Bloomberg, prenosi Mina.

„Pošto Kina prodaje i jedno i drugo uprkos činjenici da smo bliži ciklusu smanjenja kamatnih stopa Federalnih rezervi (Fed), trebalo bi da postoji jasna namera da se diverzifikuje dalje od američkih dolara“, rekao je glavni strateg za azijske devizne i kamatne stope u Bloombergu, Stiven Čiu.

Prema njegovim rečima, kineska prodaja američkih hartija od vrednosti mogla bi da se ubrza dok se trgovinski rat između SAD i Kine nastavlja, posebno ako Donald Tramp (Donald Trump) ponovo bude izabran za predsednika.

Predsednik SAD Džo Bajden (Joe Biden), je uveo velika povećanja carina na niz kineskih uvoznih proizvoda, dok je njegov prethodnik Trump rekao da bi mogao da uvede namet od više od 60 odsto na kinesku robu ako bude izabran.

Pošto Kina prodaje imovinu u dolarima, njene zalihe zlata su porasle u državnim rezervama. Učešće plemenitog metala u rezervama u aprilu je poraslo na 4,9 odsto, što je najviše prema podacima centralne banke iz 2015. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.