KINESKI KOMUNISTI PREDLAŽU PETOGODIŠNJI PLAN Nova faza ekonomskog i socijalnog razvoja

SvetVesti

26.10.2020 18:39 Autor: Vladimir Jokanović 1

KINESKI KOMUNISTI PREDLAŽU PETOGODIŠNJI PLAN Nova faza ekonomskog i socijalnog razvoja KINESKI KOMUNISTI PREDLAŽU PETOGODIŠNJI PLAN Nova faza ekonomskog i socijalnog razvoja
Četvorodnevno zasedanje najviših kineskih zvaničnika Centralnog komiteta Komunističke partije, poznato kao plenum, tokom kojeg će biti određeni ciljevi kineske politike u narednih pet godina,... KINESKI KOMUNISTI PREDLAŽU PETOGODIŠNJI PLAN Nova faza ekonomskog i socijalnog razvoja

Četvorodnevno zasedanje najviših kineskih zvaničnika Centralnog komiteta Komunističke partije, poznato kao plenum, tokom kojeg će biti određeni ciljevi kineske politike u narednih pet godina, počelo je u ponedeljak u Pekingu i zatvoreno je za javnost.

Kineski lideri započeli su sastanak o jačanju ekonomske samoodrživosti, kako se pretpostavlja, dok se zemlja fokusira na unutrašnji plan usled diplomatskih tenzija i krize usled pandemije korona virusa, prenosi Guardian.

Tekući, peti plenum se održava u vreme kada je Kina postala prva zemlja koja se ekonomski oporavlja od višemesečnog zastoja izazvanog pandemijom sa očekivanjem rasta za dva odsto ove godine, dok MMF istovremeno predviđa da će globalna ekonomija zabeležiti pad za 4,4 procenta.

Prema navodima radija CRI, Centralni komitet KPK proceniće predloge za formulisanje 14. Petogodišnjeg plana (2021-2025) za ekonomski i socijalni razvoj i buduće ciljeve za 2035.

Od početka pedesetih godina prošlog veka petogodišnji planovi igraju važnu ulogu u kineskom ekonomskom i socijalnom razvoju. Takođe, predstojeći petogodišnji plan prvi je od kada je Kina postigla svoj cilj izgradnje umereno dobrog društva (xiaokang) u svim pogledima, što će joj omogućiti da se izgradi kao moderna socijalistička zemlja, prenosi China Daily.

Detalji novog ekonomskog plana neće biti javni pre fomalnog odobrenja Nacionalnog narodnog kongresa u martu 2021. Prema navodima kineskih medija medicinski radnici se nadaju upotrebi robota u kliničkom radu u narednih pet godina, a stručnjaci za telekomunikacije daljem razvoju zahvaljujući 5G tehnologiji. Prema ocenama rukovodilaca Svetske banke Kina će se u narednom periodu usmeriti na iskorenjivanje siromaštva,

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...