Sedmocifrena ušteđevina nedostižna mnogim Amerikancima

Koliko je dolara potrebno investitorima za bezbrižan odlazak u penziju?

InvesticijeLifestyleSvet

22.2.2023 10:29 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Koliko je dolara potrebno investitorima za bezbrižan odlazak u penziju? Koliko je dolara potrebno investitorima za bezbrižan odlazak u penziju?
Jedno od najnezgodnijih finansijskih pitanja jeste: “Koliko je novca potrebno da biste bezbrižno otišli u penziju?” Za 553 investitora koji su učestvovali u MLIV... Koliko je dolara potrebno investitorima za bezbrižan odlazak u penziju?

Jedno od najnezgodnijih finansijskih pitanja jeste: “Koliko je novca potrebno da biste bezbrižno otišli u penziju?”

Za 553 investitora koji su učestvovali u MLIV Pulse anketi, odgovor je negde između tri i pet miliona dolara. Pri čemu trećina anketiranih investitora smatra da je dovoljna svota od tri miliona dolara, dok druga trećina smatra da je idealna svota ipak bliža pet miliona dolara.

Većina anketiranih je uverena da će se približiti svom cilju u vezi sa penzionisanjem do kraja 2023. godine sa ušteđevinama većim nego na kraju 2022. Prošle godine inflacija i rast troškova kreditiranja značajno su snizile akcije, a kako su i cene obveznica pale, prosečni penzioni račun u Sjedinjenim Američkim Državama pao je 20 odsto, prema podacima firme Vanguard Group, piše Bloomberg.

Ove godine i profesionalni i maloprodajni investitori očekuju da će akcije i obveznice, krećući se u suprotnim smerovima, ponovo uspostaviti odnos kakav inače imaju, pri čemu će fiksni prihod ublažiti potencijalne gubitke rizičnijih sredstava.

Ispitanici nisu bili sigurni da li će na kraju imati dovoljno ušteđenih sredstava da nastave da održavaju svoj životni stil i u penziji. Manje od polovine investitora je izjavilo da su šanse za to na 100 odsto.

Kako kaže direktorka za privatne finansije i penzioni plan u kompaniji Morningstar Kristin Benc (Christine Benz), nije neobično što mnogi budući penzioneri sumnjaju u održivost svoje ušteđevine.

“Iako se inflacija usporava i dalje povećava količinu sredstava koja su potrebna za penzionisanje”, kaže Benc.

Naravno, sedmocifrena ušteđevina je nedostižna za mnoge buduće penzionere u SAD. Prema Birou za statistiku rada, oko dve trećine američkih radnika u privatnom sektoru imalo je pristup planu penzione štednje na radnom mestu 2021. Prosečan saldo na računu zaposlenih sa penzionim planom iznosio je 112.572 dolara na kraju 2022. godine, a medijalni iznos bio je samo 27.376 dolara.

  • Maria

    25.2.2023 #1 Author

    Tako i kod nas…

    Odgovori

  • Tina

    26.2.2023 #2 Author

    Nece biti lako investitorima kad odu u penziju, ozbiljna sekiracija

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...