sumnjive promene u rukovodstvu i novi smer kompanije

Komisija za hartije od vrednosti ispituje da li je OpenAI „dovodio investitore u zabludu“

Hi-techInvesticijeSvet

29.2.2024 08:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Komisija za hartije od vrednosti ispituje da li je OpenAI „dovodio investitore u zabludu“ Komisija za hartije od vrednosti ispituje da li je OpenAI „dovodio investitore u zabludu“
Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) istražuje da li su investitori u OpenAI dovedeni u zabludu nakon nedavne promene rukovodstva kompanije koja se... Komisija za hartije od vrednosti ispituje da li je OpenAI „dovodio investitore u zabludu“

Američka Komisija za hartije od vrednosti (SEC) istražuje da li su investitori u OpenAI dovedeni u zabludu nakon nedavne promene rukovodstva kompanije koja se bavi veštačkom inteligencijom, objavio je Wall Street Journal, pozivajući se na ljude koji su upoznati sa tim.

Regulatorni organ posebno istražuje interne komunikacije koje uključuju izvršnog direktora Sema Altmana (Sam Altman) a takođe je poslao poziv menadžmentu OpenAI-a u decembru, pokazao je izveštaj WSJ.

Taj potez je usledio ubrzo nakon Altmanovog iznenadnog smenjivanja i ponovnog vraćanja na funkciju u novembru 2023. godine, što je podstaklo veliku reviziju upravnog odbora OpenAI-a. Tim “remontom” je iz odbora izbačen Ilja Sutskever (Ilya Sutskever), koji je suosnivač startapa.

Glavni investitor Microsoft zauzeo je mesto bez prava glasa, poziciju posmatrača u odboru u novembru, ali tek treba da zvanično imenuje svog kandidata za odbor u kompaniji.

OpenAI je dospeo u žižu javnosti izdavanjem svog softvera ChatGPT krajem 2022. godine, koji je za nekoliko dana prikupio milione korisnika zahvaljujući svojoj sposobnosti da generiše ubedljive tekstualne odgovore. Firma je pokrenula širu navalu na generativnu veštačku inteligenciju (GenAI) tokom prošle godine i smatra se trenutno glavnom figurom u AI prostoru.

OpenAI je nedavno predstavio novi model, Sora, koji je sposoban da konvertuje tekstualne upite u video zapise.

Ali meteorski porast popularnosti AI startapa takođe je došao sa svojim nizom kontroverzi. Glavna promena rukovodstva u novembru izazvala je pitanja u vezi sa strukturom upravljanja, posebno pošto je firma osnovana kao neprofitna 2015. godine.

Firma je takođe primila brojne tužbe zbog prirode podataka koji se koriste u obuci njenih GenAI modela. The New York Times je tužio OpenAI u decembru 2023. zbog navoda da je startap nezakonito koristio materijal zaštićen autorskim pravima.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...