Posle višednevnog pokušaja svrgavanja, pojačan uticaj Microsofta

Sem Altman ponovo direktor OpenAI-a

Svet

22.11.2023 08:45 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Sem Altman ponovo direktor OpenAI-a Sem Altman ponovo direktor OpenAI-a
Sem Altman (Sam Altman) će se posle manje od nedelju dana vratiti u OpenAI na mesto izvršnog direktora, saopštila je kompanija u žiži svetske... Sem Altman ponovo direktor OpenAI-a

Sem Altman (Sam Altman) će se posle manje od nedelju dana vratiti u OpenAI na mesto izvršnog direktora, saopštila je kompanija u žiži svetske javnosti rano jutros na društvenoj mreži X. Ovaj potez usledio je nakon ogromnog pritiska zaposlenih i investitora u odboru koji ga je smenio.

Kako prenosi CNBC, suizvršni direktor kompanije Salesforce Bret Tejlor (Bret Taylor) i bivši američki ministar finansija Lari Samers (Larry Summers) postaće novi članovi upravnog odbora OpenAI-a, kao i Adam Dianđelo (Adam D’Angelo), suosnivač Quore.

„Uskoro ćemo saopštiti sve detalje. Hvala vam puno na vašem strpljenju“, saopštio je OpenAI u svom postu.

U ponedeljak su stotine zaposlenih, uključujući suosnivača i člana odbora Ilju Sutskevera (Ilya Sutksever), potpisali pismo u kojem se navodi da će, ako odbor ne podnese ostavku i vrati Altmana, ogromna većina preći da radi sa njim u Microsoftu.

Postojao je pritisak da se reši haos oko rukovodstva kompanije pre Dana zahvalnosti. Odbor je bio pod intenzivnim ispitivanjem zbog svoje odluke da otpusti Altmana, rekavši u obrazloženju svoje odluke da izvršni direktor nije bio „dosledno iskren u svojoj komunikaciji“. U danima nakon toga, članovi odbora i zaposleni rekli su da smena generalnog direktora nije povezana sa „zlonamernim radom“ ili „bezbednošću“.

U međuvremenu, Satja Nadela (Satia Nadela), izvršni direktor najvećeg investitora OpenAI-a, kompanije Microsoft, javno je rekao da njemu nije dato nikakvo objašnjenje.

Bloomberg u svojoj analizi piše da će “povratak Sema Altmana kao izvršnog direktora OpenAI-a verovatno ojačati strateško pozicioniranje Microsofta. U isto vreme, ne vidimo verovatnoću da će Microsoft kupiti OpenAI usred tekućih regulatornih prepreka.”

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...