Vrednost akcija kineskog giganta porasla za 5,8 odsto

Kompanija Baidu radi na aplikaciji sličnoj ChatGPT-u

Firme u fokusuHi-techLifestylePoslovanjeSvetU fokusu

30.1.2023 14:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Kompanija Baidu radi na aplikaciji sličnoj ChatGPT-u Kompanija Baidu radi na aplikaciji sličnoj ChatGPT-u
Baidu Inc. planira da uvede uslugu za ćaskanje sa veštačkom inteligencijom sličnu ChatGPT-u, navodi osoba koja je upoznata s planovima kompanije, što predstavlja ulazak... Kompanija Baidu radi na aplikaciji sličnoj ChatGPT-u

Baidu Inc. planira da uvede uslugu za ćaskanje sa veštačkom inteligencijom sličnu ChatGPT-u, navodi osoba koja je upoznata s planovima kompanije, što predstavlja ulazak Kine u trku koja je otpočela kada je proizvod kompanije OpenAI postao dostupan javnosti.

Najveća kineska kompanija za kreiranje internet pretraživača planira da u martu predstavi aplikaciju koja je poput ChatGPT-a, koju će pre toga ugraditi u svoje glavne usluge pretraživanja, rekla je osoba, tražeći da ostane neidentifikovana pošto razgovara o privatnim informacijama. Alat, koji još uvek nema zvaničan naziv, omogućiće korisnicima da dobiju rezultate pretrage u obliku odgovora na pitanje, slično popularnoj platformi kompanije OpenAI.

Akcije kompanije Baidu porasle su za čak 5,8 odsto nakon vesti koju je objavio Bloomberg, što je najveći rast u toku dana u skoro četiri nedelje.

Kineska kompanija je potrošila milijarde dolara na istraživanje veštačke inteligencije u višegodišnjim naporima da pređe sa online marketinga na dublju tehnologiju.

Njihov sistem „Ernie“ , veliki model mašinskog učenja koji je treniran na podacima tokom nekoliko godina, biće osnova aplikacije za generisanje razgovora, navodi izvor.

ChatGPT, alat za veštačku inteligenciju koji je razvila kompanija OpenAI, postao je senzacija na internetu. Od novembra, kada se pojavio, ovaj alat je okupio više od milion korisnika za nekoliko dana i pokrenuo debatu o ulozi veštačke inteligencije u školama, kancelarijama i domovima, piše Bloomberg.

Akcije Buzzfeed Inc. su se više nego udvostručile ovog meseca nakon što je kompanija objavila planove da uključi ChatGPT u svoj sadržaj.

Baidu, Alibaba Group Holding Ltd., Tencent Holdings Ltd. i ByteDance Ltd. kontrolišu veći deo interneta u Kini. Kompanija Baidu pokušava da oživi rast u eri mobilnih uređaja, pošto sve više zaostaje za svojim većim rivalima u arenama kao što su mobilno oglašavanje, video i društvene mreže. Pored istraživanja veštačke inteligencije, gigant za pretragu sada takođe razvija tehnologiju autonomne vožnje.

Izvršni direktor kompanije Baidu Robin Li naveo je tokom internog razgovora u decembru da je ChatGPT primer kako tehnološki gigant može da preuzme vođstvo, navodi se u transkriptu koji je pregledao Bloomberg News.

On je upozorio da bi komercijalizacija generativne veštačke inteligencije, odnosno njena primena u vidu „proizvoda koji je svima potreban“ mogla biti izazovna.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...